La jutgessa en funcions del número 1 de Lleida ha rebutjat la decisió del govern de la Generalitat de confinar de nou Lleida i set municipis més del Segrià arran dels rebrots del coronavirus, segons ha sabut ElNacional.cat de fonts judicials.

 

Arran d'aquesta decisió no entraran en vigor a partir de les 0 hores d'aquest dilluns les noves mesures de confinament anunciades pel conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de sanitat, Alba Vergés, diumenge.

 

El nou confinament se circumscrivia a Lleida ciutat, Alcarràs, Aitona, la Granja d'Escarp, Massalcoreig, Serós, Soses, Torres del Segre i les entitats municipals descentralitzades de Sucs i Raimat. 

Competència estatal

Amb aquesta decisió, la jutgessa ha estimat l'escrit del fiscal en cap de l'Audiència de Lleida, Juan F. Bone, que s'ha oposat a la ratificació judicial de les mesures anunciades pels responsables del Govern per entendre que el confinament "és una competència estatal i s'exerceix, a més, amb la garantia de la intervenció del Congrés".

"En tot cas, el president de la Generalitat, d'acord amb l'article 5è de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny, dels estats d'alarma, excepció i setge, podrà sol·licitar del Govern [central] la declaració d'estat d'alarma'", al·legava el fiscal de Lleida. 

Buch Verges Lleida ACNRoda de premsa a Lleida de Buch, Vergés, Pueyo i altres responsables sobre les noves mesures de confinament / ACN

Les mesures de confinament anunciades

El conseller Buch havia detallat en la roda de premsa a Lleida amb la consellera Vergés i altres autoritats que quedaria prohibida l'entrada i sortida de la capital del Segrià i de les esmentades poblacions del sud de la comarca. La gent havia de quedar-se a casa i només es permetrien els desplaçaments imprescindibles, és a dir, per fer activitats bàsiques o moviments per motius laborals en serveis essencials.

Els veïns dels municipis afectats podran entrar i sortir de casa només per motius aborals (en cas de no poder fer teletreball), sanitaris, assistència o cura de persones que ho requereixin, desplaçament a entitats financeres, compra d'aliments, begudes o altres matèries primeres i altres compres amb hora demanada.

També es preveia que es pogués sortir de casa per fer activitats de lleure o esport a l’aire lliure amb grups de convivència habitual, anar a horts d’autoconsum i fer gestions no ajornables o altres situacions de força major o necessitat.

Foto principal: carpa de la Diputació de Lleida contra la Covid-19 / ACN