La notícia de la destitució de Josep Lluís Trapero ha marcat l'actualitat informativa d'aquest matí, després que el conseller Joan Ignasi Elena hagi comunicat al cap del cos el seu cessament. A les 15 hores està prevista una roda de premsa d'Elena i també del nou comissari en cap, Josep Maria Estela, però a les compareixences del matí dels partits el tema ha sortit amb recurrència. Per a la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, aquest cessament respon a la necessitat de desplegar nous reptes dins del cos dels Mossos d'Esquadra.

"No va d'afinitats, ni d'amb qui ets pots portar millor, sinó que va de reptes", ha declarat la portaveu republicana després de ser preguntada explícitament per si és una decisió del conseller Elena per la seva proximitat amb Estela. Vilalta ha dit que qui ha de respondre sobre aquesta qüestió és el Govern, però en qualsevol cas ha assegurat que des del partit respecten i comparteixen la decisió.

 

Així, la portaveu republicana, després d'agrair la seva feina a Trapero, ha encoratjat Estela a afrontar reptes "importantíssims" com són la feminització del cos, el relleu generacional i el lideratge compartit: "El Govern deu haver pres la decisió tenint en compte tots aquests reptes". 

Les mentides de Casado

A la roda de premsa Vilalta també ha fet una valoració dels últims esdeveniments al voltant del català, i ha carregat contra les mentides del líder popular Pablo Casado. El Govern va anunciar que es querellaria i dissabte ho va fer Junts per Catalunya, fet que Vilalta ha valorat positivament perquè cal "actuar amb tota la contundència des de tots els àmbits".

Així, ha dit que el Govern estudia la querella i ha descartat que, després que Junts s'avancés i la presentés abans, hi hagi descoordinació entre els dos partits de l'executiu: "Junts és lliure de poder fer el que vulgui. Respectem les decisions que prengui", ha afegit. 

I de descoordinació s'ha seguit parlant. Després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, assegurés fa uns dies que vol que el president Pere Aragonès se sotmeti a la moció de confiança pactada amb la CUP per la investidura, Vilalta ha valorat que aquesta qüestió concreta de l'acord "perd sentit", després que els anticapitalistes no participin de l'aprovació dels pressupostos

Per últim i una vegada més Vilalta ha defensat les negociacions amb l'Estat i la convocatòria de la taula de diàleg per començaments d'any: "Ens consta que s'està treballant i avançant", ha assegurat, i preguntada per si assumeixen que hi assistiran sols i sense cap membre de Junts, ha estat terminant: "ERC assumeix que a la propera reunió hi haurà el Govern". 

 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)