És tot molt lent i no hi ha res tancat. En aquests termes s’expressaven aquest vespre fonts implicades en la negociació per fer Govern. Al llarg de la tarda, les delegacions d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya han reprès formalment les converses amb una reunió de gairebé dues hores que ha tingut lloc al Parlament. Una trobada que, segons explica algun dels seus protagonistes, desprenia bon clima entre els equips negociadors dels dos partits. 

Més enllà del soroll de les últimes hores, durant les quals Junts ha posat sobre el tauler la possibilitat de quedar-se a l'oposició, tots dos partits s'han centrat a avançar amb l'objectiu de tornar a governar plegats. L'opció d'un executiu d'ERC en minoria no s'ha debatut avui. Tampoc no s'ha entrat encara a parlar de l'esquelet que tindrà el nou Govern, de conselleries i càrrecs, de l'estructura. Serà el darrer capítol, si és que s'aconsegueixen tancar totes les carpetes prèvies. 

Després que la formació de Puigdemont bloquegés la investidura d'Aragonès en les dues primeres votacions, els republicans van enviar-los un grapat de documents amb propostes per desencallar l'acord. Un d'ells recollia, segons informa ERC, una síntesi dels programes dels dos partits. Al llarg de la Setmana Santa s'han analitzat i estudiat els papers i la cita d'avui ha servit, afirmen, per apuntalar una base compartida sobre les línies mestres del nou Govern, més enllà de l'apartat sobre la independència. 

L'aspiració d'ERC és poder tancar un acord amb Junts sense haver de retocar el que ja ha subscrit amb la CUP. De fet, els anticapitalistes ja han avisat que si s'altera, el seu suport a Aragonès pot variar. 

Les arestes

Entre les propostes que els de Junqueras van fer arribar a Junts hi havia també un apartat referent a la taula de diàleg. Aquest segueix sent un dels punts espinosos. Si bé els junters l'accepten a contracor, volen que ERC concreti què passarà si, com és de preveure, no s'avança en el diàleg amb l'Estat. Del pacte d'ERC amb la CUP se'n desprèn que es donarà un marge de dos anys al govern espanyol, però que per si de cas s'haurà d'anar preparant el nou embat, preferiblement en forma de referèndum.

Una altra de les divergències principals té a veure amb la unificació de l'estratègia dels diputats al Congrés que reclama Junts i que els republicans no compren. El rol del Consell per la República, que s'havia convertit dies enrere en un obstacle majúscul, sembla que es va desencallant, però encara té arestes. Aragonès va advertir al seu últim discurs al Parlament que no admetrà substitucions ni tuteles. No hi va posar nom, però el missatge anava dirigit a Waterloo. 

El relleu de Cuevillas

Pel que fa a la substitució de Jaume Alonso-Cuevillas com a secretari segon de la Mesa, que s'haurà de tornar a votar al ple, ERC no posarà pegues perquè Junts hi situï una de les seves diputades, en aquest cas Aurora Madaula, però insisteix que cal que formi part d'un acord global que inclogui el compromís de Junts per investir Aragonès. "No ha de ser un problema", apunten a aquest diari. 

Els comuns han mogut fitxa per intentar desestabilitzar la relació entre ERC i Junts presentant un candidat alternatiu i reclamant als republicans que li donin suport. La CUP ha anunciat que votarà a favor de Madaula

La data límit per a l'acord, el 26 de maig. Queden 50 dies. 

A la imatge pricnipal, Aragonès durant el segon debat d'investidura. / S. Alcàzar