L'afer Cuevillas ha tornat a despertar l'unionisme, que tot i estar en minoria al Parlament continua veient possibilitats de prendre a l'independentisme llocs de poder. Després de la pugna entre JxCat i la CUP per la presidència de la Cambra i amb la incertesa encara sobre com serà el pròxim Govern, ara la batalla política es trasllada a la secretaria segona de la Mesa.

Tot i que l'alternativa més viable és la proposada per JxCat, la diputada Aurora Madaula, els comuns no es resignen a seguir fora de la Mesa i ja han proposat el seu candidat, el diputat Lucas Ferro, que podria obtenir el suport d'altres formacions unionistes per boicotejar el relleu independentista.

PSC i PP ho veuen amb bons ulls

De fet, tant el PSC com el PP ja han insinuat que davant de qualsevol candidat independentista optaran per un que no ho sigui. Així ho ha assegurat la portaveu socialista, Alicia Romero, que, tanmateix, ha demanat realisme als comuns recordant-los que només compten amb vuit diputats. Igualment, l'opció més lògica seria que els hi donessin suport com, de fet, els comuns van fer amb ells votant Eva Granados per la presidència i les vicepresidències del Parlament.

 

Qui s'ha expressat en un sentit similar ha estat el president del PP català, Alejandro Fernández, que ha ofert els seus tres escons per barrar el pas a la diputada de JxCat. "Si veiéssim la possibilitat aritmètica que aquest membre de la Mesa del Parlament no fos independentista, els tres vots del PPC se sumarien a una alternativa", ha admès en una roda de premsa telemàtica. Tot i això, ha reconegut que els tres escons populars "no seran decisius per a una suma així".

Ciutadans i Vox, en l'ambigüitat

Menys clars es mostren Ciutadans i Vox. El líder del partit taronja a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha destacat que ningú d'En Comú Podem els ha comunicat aquest nom ni els ha demanat el seu suport, encara que en qualsevol cas "no tindran" el dels sis diputats taronja, ha avançat. Però insistit sobre la previsible disjuntiva entre el mateix Ferro i Madaula, Carrizosa ha matisat que "quan la proposta estigui sobre la taula" ho valoraran.

 

Fonts de Vox consultades per aquest diari s'expressen en un sentit similar, assegurant que comentaran el seu posicionament definitiu quan el dilema entre Madaula i Ferro es faci efectiu. El més rellevant és que no tanquen d'entrada la porta a aquesta possibilitat, cosa que no va passar en la sessió constitutiva del Parlament, en què van votar els seus candidats a la presidència, les vicepresidències i les secretaries, a diferència de la resta de partits unionistes, que van votar els candidats socialistes.

Els comuns, entestats amb ERC

Així doncs, els quatre partits unionistes semblen tenir clar que Ferro és l'única esperança que tenen per arrabassar a l'independentisme el cinquè seient de la Mesa. Tanmateix, els comuns volen que Ferro esdevingui secretari amb el suport d'ERC i la CUP (a més del PSC), creant un precedent per a fer un futur Govern "d'esquerres" que suposi el trencament definitiu entre republicans i postconvergents.

 

Imatge principal: banderes espanyoles i senyeres deixades pel PP als seus escons durant la declaració del 27-O / Foto: Sergi Alcàzar