La prioritat de la CUP és que la majoria independentista a la Mesa del Parlament sigui sòlida i garanteixi que a la cambra s'hi podran tramitar totes les iniciatives proposades sense censures per por a les conseqüències penals. Per això, en la disjuntiva d'haver de triar entre un membre dels comuns o una de Junts per ocupar la vacant de Jaume Alonso-Cuevillas, els anticapitalistes ho tenen clar. Els seus nou vots seran per Aurora Madaula

"Ha de ser una legislatura de confrontació i per avançar, que es pugui parlar de tot i on la sobirania del Parlament estigui per damunt de tot, que defensi els drets dels diputats encausats com Lluís Puig i que es faci front al feixisme". Són els objectius prioritaris de la CUP que ha desgranat el seu home a la Mesa, Pau Juvillà, en una compareixença aquesta tarda. Els cupaires entenen que "la presència d'En Comú Podem no pot garantir això". 

"Facilitarem que Aurora Madaula estigui a la Mesa", ha anunciat. Amb tot, la CUP no amaga la "preocupació" per l'afer Cuevillas i la seva renúncia com a secretari segon de la Mesa perquè "evidencia la falta de consens a Junts respecte el paper de confrontació de la Mesa aquesta legislatura, una idea que s'havia treballat conjuntament". Per aclarir les coses, els anticapitalistes han demanat una reunió a Junts per Catalunya. Consideren que "és necessari seure per evitar que la majoria independentista sigui simbòlica". 

Sigui com sigui, els cupaires es desmarquen de l'estratègia d'ERC de lligar la votació pel relleu de Cuevillas al suport a la investidura de Pere Aragonès

 

ERC i Junts reprenen les reunions

Instants després de la compareixença de Juvillà, al mateix Parlament però als despatxos de l'ala que ocupen ERC i Junts, els dos grups majoritaris de l'independentisme reprenien les reunions per desencallar un acord de govern. 

Sobre la taula, l'anunci de Junts que si no s'arriba a bon port, no descarten quedar-se a l'oposició un cop investit Aragonès. Fonts d'ERC apunten que aquest gest respon més a un moviment tàctic que no pas a una voluntat real de quedar-se fora del nou Govern de la Generalitat. 

La CUP avisa que si com a resultat d'aquesta negociació ERC decidís retocar l'acord que va subscriure amb ells, la militància hauria de tornar a decidir si avala la investidura d'Aragonès. I ja avancen que "serà difícil que la CUP doni suport a un acord modificat". 

A la imatge principal, el grup parlamentari de la CUP. / ACN