Esquerra i Junts obtindrien el mateix nombre de diputats al Congrés si les eleccions generals se celebressin aquest diumenge. Aquesta és l'estimació que dona el portal Electomanía, on calculen que tots dos partits traurien 11 escons. Per als de Gabriel Rufián, això comportaria la pèrdua de dos seients i un punt en el percentatge de vot respecte als comicis de 2019, mentre que per als de Míriam Nogueras significaria guanyar tres diputats i un 0,2 més de vots. Al seu torn, es poden comparar les xifres amb els resultats de les enquestes fetes la setmana passada, i veiem que si bé ERC es manté amb els mateixos 11 escons, Junts ha pujat en popularitat en els darrers set dies, esgarrapant un diputat més. És a dir, que la baixada en el suport pels republicans ja venia d'abans. Amb tot, ERC mantindria aquest diumenge un petit avantatge de 0,2 punts respecte a Junts.

Frec a frec

ERC i Junts obtindrien uns resultats molt similars en les generals, tot i que el partit que Nogueras lidera a Madrid ha agafat empenta en els darrers dies i amenaça de superar els republicans diumenge que ve. Pel que fa a l'altre partit independentista català, la CUP mantindria una setmana més els dos escons del 2019 amb l'1% dels vots. Si sumem tot el vot que arreplegarien aquest diumenge, 24 diputats independentistes catalans s'asseurien a la Cambra Baixa del Congrés espanyol, un més que en l'actual legislatura. El canvi més significatiu, doncs, és la reculada d'ERC davant Junts, tot repartint els escons més equitativament entre els dos partits.

El PP, disparat

Quant als partits no independentistes, la dada que més sorprèn de l'enquesta és com s'ha disparat el Partit Popular en una sola setmana, i és que els d'Alberto Núñez Feijóo obtindrien fins a 15 diputats més respecte al diumenge passat. Per contra, el PSOE continuaria la tendència a la baixa després de la desfeta de les autonòmiques andaluses, i si la setmana anterior els dos partits estaven empatats amb 93 escons cadascun, els de Pedro Sánchez en perdien tres. La diferència entre PP i PSOE en unes eleccions al Congrés celebrades avui ja seria important, amb 23 seients que els separarien. Per últim, la punxada de Macarena Olona a Andalusia també hauria suposat un dur cop per als ultres de Vox, que perdrien 12 escons en una setmana i els situaria en 70 justos, a una distància de 17 escons amb els socialistes i un abisme de 40 diputats respecte a la primera força parlamentària.