Junts retalla la distància amb ERC al Congrés dels Diputats enmig de l'escàndol pel CatalanGate. Així ho indica la darrera enquesta del portal Electomanía, que situa la diferència entre els dos partits independentistes en només tres escons, si les eleccions generals se celebressin aquest mateix dissabte. D'aquesta manera, Junts per Catalunya obtindria 9 escons, un seient més que als comicis de novembre de 2019 on es van presentar en una coalició amb el PDeCAT, i els mateixos que els sondejos de la setmana anterior, mentre que els republicans en perdrien un aquesta setmana, i se situarien en els 12 diputats. Això significa que, respecte a les darreres eleccions al Congrés, Junts se situaria més a prop d'ERC, amb només 3 escons de diferència en comptes de 5.

Més a prop

Junts guanya un escó que ERC perd en una setmana marcada per l'espionatge a l'independentisme amb el programari Pegasus i la reforma de la llei lingüística de l'escola catalana. Pel que fa als partits espanyols, el PSOE continuaria la seva tendència a la baixa, tot i que aquest dissabte només perdria un escó respecte a la setmana anterior, situant-se als 91 diputats, una diferència de 29 diputats menys que el 2019. D'altra banda, el PP segueix recuperant-se del canvi de lideratge i pujaria dos escons més fins als 88. Per tant, els populars trepitgen els talons als socialistes amb només tres diputats de diferència. Per últim, el gran repunt de la ultradreta de Vox continua la tendència a la baixa, com ja porta fent el darrer mes, i obtindria 85 escons, dos menys que la setmana anterior, fet que situaria una coalició PP-Vox molt a prop de la majoria absoluta parlamentària.

La solució al CatalanGate?

Els republicans al Congrés, sota pressió per l'espionatge de l'Estat espanyol i el seu suport al govern de Pedro Sánchez. Sobre la manera per superar la crisi oberta pel CatalanGate, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha admès aquest dissabte que seria "molt bo" reunir la taula de diàleg sobre Catalunya. En aquest sentit, també considera que el PSOE "peca de sobirania i inconsciència" i li retreu que, de vegades, només faci "matemàtiques" i no "política", i recalca que quan es limita a sumar vots per treure lleis, el seu grup mai està present a l'equació. Rufián s'ha explicat així en una entrevista al programa Parlament de Radio Nacional, de la que s'ha fet ressò Europa Press. En aquest sentit, insisteix que el Govern ha d'assumir "responsabilitats" per l'espionatge polític, però abans, per saber qui ha de fer-ho, s'ha de saber què ha passat. Així, espera que es concreti aquesta anunciada reunió entre el president del govern espanyo, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. On segons ell, el primer hauria de donar explicacions al segon. En aquest sentit, és quan Rufián ha exposat que reunir la taula de diàleg "amb agenda" seria positiu per desencallar la situació.