La majoria absoluta del Partit Popular a les eleccions d'Andalusia ha obert un nou escenari polític a Espanya, segons les primeres enquestes publicades després dels comicis. Aquest diumenge, un sondeig del diari El Español confirma que el Partit Popular es dispara en intenció de vot i que les opcions d'Alberto Núñez Feijóo per guanyar la presidència del govern espanyol són, en aquests moments, molt altes. Els populars estan plenament consolidats en la primera posició, indica aquest estudi, i l'avantatge respecte al PSOE és notòriament àmplia: la diferència és de més de 8 punts percentuals i de mig centenar d'escons. Així doncs, el baròmetre apuntala els de Feijóo amb un 31,2% dels vots i un grup parlamentari que creixeria dels 89 diputats actuals als 135. En canvi, el desgast dels socialistes i de la figura de Pedro Sánchez és molt destacat: cau al 23% dels sufragis i retrocediria dels 120 escons als 85. Aquestes xifres suposarien igualar el pitjor resultat electoral del PSOE, que precisament es va produir amb Sánchez com a líder als comicis del 26 de juny de 2016.

D'altra banda, Vox es manté com a tercera força al Congrés i, tot i que creixeria al 16,2% dels vots, només guanyaria una acta més que actualment, arribant a les 53. L'altra formació que integra l'actual govern espanyol, Unidas Podemos, també descendiria i se situaria per sota del llindar dels 30 escons: 11% dels sufragis i 29 diputats. En canvi, un partit estatal de l'esquerra que veuria augmentada la seva representació a l'hemicicle és Más País d'Íñigo Errejón, que ampliaria el grup dels 3 a 5 electes amb un 3,1% dels vots. I qui sembla condemnat a desaparèixer és Ciutadans: és el segon sondeig publicat aquesta setmana que confirma la desaparició de la formació taronja, que amb un irrisori 2% no aconseguiria seguir a la cambra baixa.

ERC guanyaria a Catalunya

A Catalunya, Esquerra Republicana revalidaria la victòria del 10 de novembre de 2019. Malgrat que en percentatge de vot baixa al 2,9%, els republicans seguirien comptant amb 13 escons. També continua en una tendència estable Junts per Catalunya, que conservaria els 8 diputats de les últimes eleccions (tot i que, en l'actualitat, només tenen 4, perquè l'altra meitat són del PDeCAT). Amb tot, l'independentisme veuria ampliada la seva representació al Congrés dels Diputats per l'ascens de la CUP, que arribaria a les 3 actes. Al País Basc, la cosa s'iguala amb un Bildu en auge: tant el PNB com l'esquerra abertzale obtindrien 6 diputats. La formació jeltzale ja té 6 escons ara com ara, però Bildu té 5. Els altres 9 diputats a escollir es repartirien entre Coalició Canària (2), Navarra Suma (2), el BNG (1), el PRC (1) i l'Espanya Buidada (3).

Pel que fa a la preferència dels espanyols sobre qui hauria de ser el president, Alberto Núñez Feijóo també surt reforçat amb un suport del 27,7% dels enquestats. A una distància prudencial, hi ha Pedro Sánchez (21,9%), seguit de Yolanda Díaz (20,3%). I, respecte a la valoració dels candidats, cap aprova, però Feijóo també lidera aquest rànquing amb un 4,7 de mitjana. En segon lloc, hi ha Díaz (4,1), mentre que Sánchez rep un dur càstig (3,2), juntament amb Santiago Abascal (2,8) i Inés Arrimadas (2,8).