Els grups parlamentaris d'Esquerra Republicana (ERC), Junts per Catalunya (JxCat), la CUP i En Comú Podem (ECP) han expressat la seva voluntat de desenvolupar una llei trans catalana que contingui "millores" respecte a l'avantprojecte que s'està tramitant al Congrés. Els diversos grups parlamentaris pretenen situar Catalunya en l'"avantguarda" de la igualtat de drets, segons informe Efe.

Els partits han expressat la seva determinació en la defensa dels drets de les persones trans en una roda de premsa aquest dilluns acompanyats de la presidenta de la federació Plataforma Trans, Mar Combrolle. "Agrair el treball a aquests grups, que sense cap tipus de dubte han donat suport als drets humans de les persones trans", ha assenyalat Cambrollé. La presidenta no ha inclòs als socialistes en aquest compromís per la igualtat entre les persones, ja que van tenir discrepàncies amb alguns dels seus membres en el desenvolupament de l'avantprojecte presentat pel Govern central. 

Diverses aproximacions 

Tot i que tots els partits que s'han trobat amb Combrolle coincideixen el fons de la defensa dels drets de les persones trans, però cada formació ha diferenciat la seva postura. Per una banda, Jenn Díaz (ERC) s'ha compromès a "millorar" la proposta de llei trans el tràmit parlamentari, ja que "es deixen pel camí drets fonamentals de les persones no binàries, menors i migrat". 

Aurora Madaula (Junt) ha aprofitat la reunió per retreure al PSC i el PSOE generar una "conflictivitat" al voltant de la llei trans, on considera que no existia debat al respecte. "Les dones trans no són un perill, estan en perill", ha sentenciat Madaula. De forma similar, Susanna Segòvia dels comuns ha reconegut que l'avantprojecte arriba "tard", però ha posat en valor el gran avenç que aquest significa. 

La diputada de la CUP Basha Changue ha volgut ressaltar l'autodeterminació de gènere com un dret "indestriable" i, juntament amn Madaula,  ha celebrat que les associacions trans agreixin el treball des de Catalunya contra la transfòbia. 

L'esperada llei trans

El Consell de Ministres ha donat llum verda a l’avantprojecte de Llei Trans i LGBTI. A banda de sancions pels casos de discriminació, la nova norma també contemplarà la lliure autodeterminació de gènere, el principal obstacle en les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos.

L'avantprojecte de llei trans ha provocat una confrontació entre els antics membres del Govern espanyol. En aquesta batalla a La Moncloa la gran guanyadora ha estat Irene Montero, qui va assegurar que "aquestes són les lleis que fan història i canvien les vides quotidianes de la gent". 

 

Imatge principal: Concentració del col·lectiu trans a la Rambla de Barcelona / ACN