Ha costat Déu i ajuda, per les diferències internes de La Moncloa, però finalment ha estat possible. I ho ha estat en plena celebració de l’Orgull. Aquest dimarts, el Consell de Ministres ha donat llum verda a l’avantprojecte de Llei Trans i LGBTI. A banda de sancions pels casos de discriminació, la nova norma també contemplarà la lliure autodeterminació de gènere, el principal obstacle en les negociacions entre el PSOE i Unidas Podemos. D’aquesta manera, es podrà acudir al registre civil per canviar de gènere en quatre mesos només amb una declaració. Ja no seran necessaris informes mèdics ni intervenció de cap testimoni, com passava fins ara.

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Irene Montero s’ha felicitat perquè “estem en un dia històric” quinze anys després de l’aprovació del matrimoni igualitari. Ha assegurat que aquesta norma “garantirà la igualtat real i efectiva de les persones trans i una bateria de drets per a les persones LGBTI”. Ha defensat que aquesta llei col·locarà Espanya “a l’avantguarda d’Europa”. Ha tingut un agraïment “sincer i honest” cap a tot el govern i sobretot cap al Ministeri de Justícia, amb el qual s’ha negociat. I ha rebatut algunes crítiques del moviment feminista: “És una llei feminista. O hi arribem totes, o no hi arriba cap”.

 

La llei arriba al Congrés després d’un any d’intens debat entre Unidas Podemos, partidari de l’autodeterminació de gènere, i una part del PSOE, que s’hi havia mostrat reticent argumentant que perillaven els drets de les dones. La mateixa divisió que existeix dins del moviment feminista. Finalment la ministra Irene Montero s’ha sortit amb la seva i ha estat incorporada. També l’independentisme havia apostat per aquesta incorporació, arribant a presentar la seva pròpia llei trans davant del bloqueig de La Moncloa.

Què contempla la nova norma en aquest sentit? Elimina els requisits per canviar de gènere. Ho podran fer tots els majors de 16 anys. Primer ho sol·licitaran i, al cap de tres mesos, seran citats per a ratificar la seva sol·licitud. Aquest canvi de gènere s’oficialitzarà al cap d’un mes, i es podrà revertir en un termini de sis mesos. Passats aquests sis mesos, caldrà la intervenció d’un jutge.

En les persones entre els 14 i els 16 anys, els pares hauran d’acompanyar els fills en el tràmit. En cas de disputa, decidirà un jutge. I dels 12 als 14, es decidirà directament per via judicial. Els menors de 12 anys podran canviar el nom sense necessitat de testimonis.

Així, l’avantprojecte de llei deixa de considerar la transsexualitat una patologia. En aquests moments, la legislació vigent obliga aquestes persones a fer un procés d'hormonació dos anys abans de sol·licitar el canvi de gènere. Aquest requisit desapareixerà si la nova normativa és aprovada.

Teràpies de “reconversió”

La nova norma busca un enfocament més global del col·lectiu LGBTI. Entre altres coses, l’avantprojecte prohibeix expressament les “teràpies de reconversió” que persegueixin modificar l’orientació sexual d’una persona, fins i tot en el cas que hi hagués consentiment d’aquesta. De la mateixa manera, el text torna a donar a les dones homosexuals el dret a la reproducció assistida dins la cartera del Sistema Nacional de Salut. També estableix que les parelles de mares lesbianes o bisexuals i sense parella poden tenir la consideració de mares biològiques davant l'administració independentment del fet que estiguin casades. Finalment, també amplia els drets de les persones intersexuals, que neixen amb òrgans dels dos sexes. Tenen dret a no ser mutilades en néixer i també recull que els pares no les hagin d’inscriure en un dels dos gèneres.

La nova llei LGBTI contempla un règim sancionador pels actes de discriminació contra persones del col·lectiu. Aquestes multes van dels 200 als 2.000 euros per les vexacions per raó sexual i entre els 2.000 i els 10.000 euros per clàusules discriminatòries en contractes. En el cas de faltes molt greus, com negar un lloc de treball o el lloguer d’un pis, aquestes podrien arribar fins als 150.000 euros.