La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha celebrat l'aprovació de la llei trans-LGTBI aquest dimarts al Consell de Ministres. Montero ha assegurat a una entrevista a Ràdio 4 que "aquestes són les lleis que fan història i canvien les vides quotidianes de la gent". 

L'avantprojecte de llei que aprova avui el Consell de Ministres és la base sobre la qual "es pot millorar", ha afirmat Montero. La ministra ha recordat que l'aprovació de la llei per l'Executiu de Sánchez és només un primer pas, ja que la llei haurà de passar de nou pel Congrés dels Diputats. 

Montero s'ha mostrat oberta i disposada a debatre millores sobre la llei, entre les quals s'inclou el tractament per part de les administracions de les persones no binàries, és a dir, aquelles que no encasellen la seva identitat en cap gènere en concret. La ministra ha deixat entreveure la seva voluntat d'incloure la realitat d'aquest col·lectiu a la llei, però en l'avantprojecte no està plasmat. 

L’abc de la llei trans 

Les disputes sobre l’avantprojecte de llei i el seu contingut s’ha allargat durant mesos creant confusió del que finalment inclourà el document. L’aspecte més destacat que aporta la nova llei trans i LGTBI és la despatologització de les persones trans. En altres paraules, deixen de ser considerades malaltes, com ja fa anys que demana l'Organització Mundial de la Salut (OMS).  

Amb la despatologització arriben les facilitats per canviar de sexe al Registre Civil, on no caldrà presentar-se amb testimonis ni proves ni informes mèdics. De manera que no depenen de tercer per reclamar la seva identitat, només de si mateixos. Això és l'autodeterminació de gènere, un dels punts candents de la llei. Com ha recordat Montero, "la clau de la llei és que les persones decideixen i diuen qui són davant de l'administració", sense ser patologitzades o paternalizades. Aquest tràmit el poden fer sense supervisió de tutors o pares els adults i els menors a partir de 14 anys. 

Una altra de les claus de la llei és la nova regulació sobre l'hormonació de les persones trans. Fins ara és obligatori hormonar-se durant dos anys per accedir al canvi de sexe, amb la nova llei aquest requisit desapareix. "No són persones malaltes, no els obligarem a hormonar-se", ha sentenciat Montero, qui ha afegit que facilitar l'hormonació, que no obligar-la, permet accedir de forma segura a aquest tractament i no relegar a certes persones a "autohormonar-se i buscar-les per internet".

Altres aspectes destacats de l'avantprojecte és la prohibició de les teràpies de conversió, en qualsevol de les seves formes. Es tracten de teràpies que estan destinades a modificar l'orientació o la identitat sexual o l'expressió de gènere. 

Trencament intern al PSOE 

La llei trans ha estat una de les principals armes llancívoles entre Podem i PSOE en el si del govern espanyol. Les dues cares més visibles d'aquesta batalla han estat Montero i la vicepresidenta Carmen Calvo. Gemma Nierga ha preguntat a Irene Montero si l'aprovació de l'avantprojecte la considera una victòria sobre Calvo. La ministra ha esquivat la pregunta i s'ha limitat dir que se sent "satisfeta amb la feina ben feta". 

Tot i que l'avantprojecte descansa sobre la taula del Consell de Ministres, com ha puntualitzat Montero ha de passar encara pel Congrés. A les corts el PSOE ha fet naufragar anteriorment una proposta de llei trans, un escenari que podria repetir-se si diputats del PSOE ignoren la disciplina de vot. Malgrat aquesta possibilitat Irene Montero s'ha mostrat confiada que la llei trans-LGTBI serà una realitat futura

 

Imatge principal: La ministra Irene Montero durant la primera entrega dels Reconeixements de l'Arc de Sant Martí a persones i entitats LGTBI / Europa Press