Arribar a consensos no és cosa fàcil, i a vegades, quan s'hi arriba, és millor no parlar-ne gaire fort per evitar que es trenquin. Tan bon punt els partits van presentar la llei del català ja es van veure algunes diferències: mentre que per al PSC aquest nou marc normatiu fixa el castellà com a vehicular, pels partits independentistes això no és així de cap de les maneres. Aquest dimecres la discrepància no ha estat notòria durant el debat on s'ha aprovat la llei ad hoc dels partits per protegir la immersió, però si que els discursos han anat en línies diferents. Mentre que el PSC i els comuns han dedicat part del seu discurs a reivindicar el castellà, ERC i Junts han insistit que aquesta llei és per blindar el català a l'escola combatent els tribunals.

El líder del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat inicialment que arribar a consensos com l'assolit aquest dimecres és el millor servei que es pot fer al català, i ha esperat que aquest acord no sigui un punt d'arribada sinó de sortida. Ara bé, ha volgut ser molt clar sobre el castellà: "Defensar el català no és atacar el castellà, que també és la llengua materna dels catalans". També ha intervingut la socialista Esther Niubó, que ha assegurat que la llei "en cap cas vulnera la normativa, desafia els tribunals ni cerca la confrontació". 

La republicana Mònica Palacín, ben igual com va fer dimarts Marta Vilalta, ha carregat contra Vox, Cs i PP per haver intentat aturar la llei en un exercici de filibusterisme, i una vegada més ha convidat a la CUP a sumar-se al consens, també en el decret del Govern que s'haurà d'aprovar d'aquí a uns dies al Parlament, un cop superi el tràmit del Consell de Garanties, on la dreta l'ha portat per frenar el seu curs.

El diputat de Junts Francesc Ten han defensat la importància d'impulsar aquest decret llei per fugir dels percentatges imposats per "la justícia polititzada de l'estat espanyol", i ha explicat que s'abstindria en la votació per fer una mostra de suport a l'activista Salvador Ribot, que està fent vaga de fam pel català a l'escola. També la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha iniciat la seva intervenció recordant l'activista de Celrà, i també ha donat les gràcies "a tots els estaments" del sistema educatiu i a totes les entitats i persones que treballen "per garantir que el dret a l'aprenentatge en la llengua sigui una realitat dia a dia". 

Des dels comuns, Jéssica Albiach ha reivindicat el castellà i el català com la llengua de tots, i ha demanat no atribuir-ho a un sector en concret: "Igual que el català és la llengua de tots i no la regalem a l'independentisme, el castellà no és de la dreta espanyolista, també és la nostra llengua". Per la seva banda la diputada també dels comuns Jéssica Gonzàlez ha reivindicat el consens assolit i ha demanat que es deixi treballar en pau als docents.