La dirección d’ERC ha fet pública la decisió de donar per extingit l’acord amb Demòcrates, amb qui va concórrer plegats a les darreres eleccions al Parlament i reclama la dimissió del vicepresident primer de la Cambra, Josep Costa, “per haver participat en una reunió amb col·lectius ultres i identitaris”.

Es tracta d’una reunió que es va celebrar dijous amb diversos grups independentistes, entre els quals, grups ultres identitaris. Costa va assegurar divendres passat que quan va acudir a la cita desconeixia que hi participaven aquests col·lectius. La trobada havia estat convocada pel grup Donec Perficiam que integren set exsecretaris de l'ANC.

Reclamen l'acta a Castellà i Laïlla

ERC, que ha reunit aquest matí la seva direcció, ha comunicat que després de demanar explicacions a Demòcrates i no haver rebut una resposta satisfactòria, aquest matí els ha comunicat l’extinció de l’acord i els ha demanat que posin les seves actes de diputats a disposició o abandonin el grup parlamentari Republicà. Demòcrates compta amb dos diputats al Parlament, Toni Castellà i Assumpció Laïlla.

Antoni Castellà Demòcrates - Sergi Alcàzar

El líder de Demòcrates, Toni Castella, a qui ERC reclama l'escó / Sergi Alcàzar

Demòcrates va comunicar divendres que desconeixia quins grups participaven en aquella trobada i va assegurar que els dos membres del seu partit van participar a la reunió sense cap mandat de la direcció del partit i per la relació personal que mantenen amb els organitzadors.

Amb aquesta decisió, els republicans donen per trencada formalment la relació parlamentària amb Demòcrates, que de fet ja havien anunciat la decisió de no concórrer amb ERC als propers comicis i es troba en un procés de primàries per confeccionar les seves candidatures.

Fer el joc al feixisme

“Els diputats i les diputades republicans consideren que la reunió d’aquest divendres és intolerable i vergonyosa, i avisen que no cediran amb qui fa el joc al feixisme i a l’extrema dreta, porti la bandera que porti”, s’assegura en una nota de premsa.

És per aquesta raó, afirmen, que també demanen a JxCat que actuï de la mateixa manera amb Costa, argumentant a més, el dany que representa per a la institució que el vicepresident primer del Parlament hagués participat en la trobada.

Els republicans asseguren que també estaven convidats a aquella reunió i van declinar assistir-hi. Divendres passat, el portaveu republicà al Parlament, Sergi Sabrià, ja va demanar la dimissió de Costa per aquests fets.