El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha admès haver participat dijous en una reunió telemàtica amb diversos grups independentistes, entre els quals alguns d'identitaris, però ha negat taxativament haver-ho fet en nom de Junts per Catalunya o exercint qualsevol altra representació que no fos estrictament la personal.

A banda, el vicepresident del Parlament ha lamentat que no se l'havia informat prèviament de qui assistiria a la reunió i, en tot cas, assegura que en cap moment s'havia plantejat la trobada com una reunió per explorar possibles aliances electorals, sinó com una reunió privada per analitzar el moment que travessa el moviment independentista. També ha indicat que si hagués sabut qui hi hauria, no s'hi hauria connectat.

A la reunió, convocada pel col·lectiu Donec Perficiam, creat per set exsecretaris nacionals de l'ANC que van deixar la direcció de l'entitat el 3 de novembre, hi havia membres de l'Assemblea de Represaliats i Activistes, el Bloc Sobiranista Català, Demòcrates de Catalunya, Directe68, Força Catalunya, Front Nacional de Catalunya i Solidaritat Catalana per la Independència. Costa ha indicat que alguns d'aquests participants han expressat també a posteriori la poca sintonia amb part dels grups presents a la reunió, alguns dels quals, acusats de xenofòbia.

Segons el vicepresident del Parlament, els exsecretaris de l'ANC li havien expressat prèviament la preocupació per la disgregació que sofreix el moviment independentista i amb posterioritat el van informar que s'havia convocat una reunió. Afirma que li van enviar la convocatòria i els enllaços per accedir a la reunió telemàtica, i que els convocants sabien que, en tot cas, hi assistiria a títol personal. S'hi va connectar quan la reunió ja havia començat, i va rebre una trucada que no li va permetre estar pendent de les presentacions.

Nega l'assistència com a representant de JxCat

Costa afirma que no va estar gaire pendent de la reunió, i que cap al final va intervenir-hi per fer quatre reflexions, sense donar més importància a la qüestió. Per això nega taxativament les informacions que indiquen que la trobada va servir per explorar coalicions electorals de cara als comicis del 14 de febrer i que hi assistís com a representant de Junts per Catalunya. El partit també ha negat taxativament que enviés ningú en nom seu a la reunió.

El vicepresident ha demanat disculpes a JxCat, Laura Borràs i a tots els companys del Parlament "si consideren que aquest incident els pot perjudicar". "Seguiré treballant de bona fe per aconseguir la independència d’aquest país i per recuperar la sobirania del nostre Parlament", ha destacat.

Finalment ha assegurat que si prèviament hagués sabut qui hi hauria, no s'hi hauria connectat, i que si hagués estat pendent de les presentacions, hauria sortit de la reunió. Ha admès que va pecar de bona fe i lamenta que a través del seu nom es pugui donar visibilitat a grups amb els quals assegura que no té res a veure.

Sabrià demana que dimiteixi

El president del grup parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, ha demanat la dimissió del vicepresident Josep Costa per "blanquejar" l'extrema dreta. En una piulada, Sabrià ha assegurat que "ERC hi estava convidada i, com és obvi, no hi vam assistir. Mai ens hi trobaran per fer el joc a l’extrema dreta".

Per la seva banda, la diputada de la CUP al Parlament Natàlia Sànchez ha afirmat que "és intolerable que Josep Costa participés en una taula amb racistes declarats. I una vergonya per a la institució del Parlament".

El diputat de la CUP al Congrés, Albert Botran, ha demanat una "desautorització" per part de Laura Borràs. "Amb grups xenòfobs no s’hi ha de compartir res. Disfressen de radicalitat independentista el seu odi contra la diferència. Que no ens enganyin", ha indicat.