Sense novetats a la sala. Si fa una setmana justa la portaveu d'ERC Marta Vilalta assegurava que ara mateix votarien 'no' als pressupostos de l'Estat, avui ha reiterat que el govern espanyol no està generant les "condicions favorables" per aconseguir el suport dels republicans en l'aprovació dels comptes: "Si realment volen aprovar-los i comptar amb Esquerra, ho estan fent molt malament".

Així ho ha assegurat en la roda de premsa habitual dels dilluns per valorar l'actualitat política, en la qual ha situat com a condicions que no s'estan generant la falta de respecte a la llengua catalana en referència a l'avantprojecte de la llei de l'audiovisual i no estar complint els acords i les inversions acordades en el pressupost de l'anterior exercici.  

Així mateix, ha tornat a vincular que per negociar els pressupostos calen avenços en la taula de diàleg, malgrat que aquest mateix matí Pedro Sánchez ha reiterat que la taula avança per una banda, i la negociació dels pressupostos per una altra. 

Ara bé, Vilalta no ha volgut arribar al detall de què considera que són avenços, i preguntada reiteradament per què vol dir amb avançar, ha contestat que significa "fer passos endavant", i ha tornat a dir que si la taula no avança, és molt difícil que puguin avançar la resta d'espais de negociació que hi ha oberts. 

Per últim ha insistit que ERC sempre ha dit que volen formar part d'aquest procés de negociació, ha explicat que hi ha hagut contactes amb el govern espanyol però no reunions de negociació en sí, i ha afirmat que de moment dins les files republicanes no han decidit si presentaran una esmena a la totalitat dels pressupostos.

Preguntada per la coordinació en la negociació dels pressupostos que defensa Junts, Vilalta ha dit que no n'han tornat a parlar, però que la coordinació "és necessària sempre": "Coordinació, unitat i anar a l'una en els pressupostos, però també cal participació i compromís en la taula de negociació", ha etzibat als seus socis de govern. 

Avals del Tribunal de Comptes

Ha aprofitat també la seva intervenció per carregar una vegada més contra el Tribunal de Comptes per haver rebutjat els avals per als ex-alts càrrecs del Govern per la seva acció exterior. Vilalta ha dit que l'actuació de l'òrgan és un "escàndol majúscul" que evidència "la manca de democràcia de l'Estat Espanyol" i s'ha remès a les paraules que va fer servir el president d'ERC, Oriol Junqueras, durant el Consell Nacional dels republicans: que no deixaran a cap independentista sol i que cal exercir tota la solidaritat antirepressiva. 

S'ha escapolit de valorar el xoc que va haver entre els partits del Govern després que ERC anunciés que havia dipositat una xifra per pagar els avals de tots els membres del Govern del període 2016-2017 i Junts els fes un retret per haver-ho explicat. Vilalta s'ha limitat a dir que s'han arremangat per cobrir-ho i ha reiterat que, davant qualsevol tipus de repressió, cal "tota la solidaritat". Això sí, ha reconegut que també hi hagut altres organitzacions i persones que han fet "part de la feina": "És que creiem que ha de ser així", ha afegit. 

Això sí, ha contestat a Junts, després que diguessin que els republicans no s'hi havien posat en contacte per gestionar-ho: "Totes les decisions que es van prendre per poder acompanyar les persones afectades es van fer de forma coordinada amb les diferents formacions independentistes afectades". 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)