El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha apel·lat a la "màxima coordinació" entre la seva formació i Esquerra Republicana respecte a la negociació en el marc de la taula de diàleg i també respecte als pressupostos generals de l'Estat de 2022. Batet ha defensat que "quan anem junts, som més forts per defensar els interessos de Catalunya" i per això ha fet una crida a "prendre aquestes decisions des del consens". El portaveu de Junts sosté que "així, es disposa de totes les eines per exercir pressió" en les negociacions. ERC té 13 diputats al Congrés dels Diputats, mentre que Junts en té 4. Els republicans s'han mostrat oberts a negociar els comptes de l'Estat, però des de Junts es mostren més reticents.

En relació amb la taula de diàleg, Albert Batet ha situat "l'amnistia i l'autodeterminació" com a "elements nuclears". Per al president del grup parlamentari de Junts, aquests eixos "són la clau de volta de la resolució del conflicte".

Indults per la "pressió d'Europa"

Respecte a la concessió dels indults, Albert Batet ha expressat que es tracta d'una "solució personal" i que s'alegra que els presos siguin fora. Tot i això, s'ha mostrat molt crític amb el govern espanyol, perquè considera que "el fet que Pedro Sánchez anunciés la mesura de gràcia el mateix dia de la resolució d'Europa no és casualitat, és causalitat".

Per a Batet, Sánchez ha concedit els indults "obligat" i ha apuntat que, "si la idea la tenien tan clara, per què no ho van aprovar abans, tenint en compte que la sentència va sortir a la tardor del 2019 i estem a l'estiu de 2021?".

Batet ha volgut recordar que "a l'Estat espanyol li toca compartir informes de drets humans amb Turquia" i que el Consell d'Europa li va donar una "lliçó a Pedro Sánchez": "El que va dir l'informe és llibertat presos polítics, retorn dels exiliats, fi de la repressió i amnistia de facto". Per això, el diputat de Junts sosté que "les victòries a Europa representen una esmena a la totalitat contra la causa general de l'independentisme" i "ara el govern espanyol intenta maquillar la seva deriva".

El president del grup parlamentari de Junts no ha dubtat en assenyalar el PSC com a "còmplices de l'empresonament del Govern". En aquest sentit, Albert Batet ha declarat que "si els socialistes no haguessin col·laborat amb el PP per aprovar el 155, no s'hauria dissolt el Parlament i s'hauria mantingut la inviolabilitat del Govern".

El diputat Batet ha asseverat que "no som on voldríem ser ni on voldríem estar" perquè "seguim formant part d'un Estat que menysté la nostra voluntat, que persegueix a més de 3.000 persones i que pretén arruïnar a servidors públics". Per al president del grup de Junts al Parlament, no pot haver-hi confiança en un Estat "que un dia t'allibera i l'endemà t'arruïna, que la mateixa setmana que concedeix els indults pretén la mort civil de 34 persones". Encara sobre aquest tema, Batet ha celebrat la creació del fons de risc per cobrir les possibles sancions administratives o judicials fins que hi hagi sentència ferma condemnatòria de servidors públics.

 

Imatge principal: Albert Batet intervé al Parlament. Sergi Alcàzar.