Malgrat que el govern del PSOE i Unidas Podemos insisteix que un dels socis prioritaris per aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat és Esquerra Republicana, aquests socis prioritaris no estan gaire contents amb el que saben fins ara dels comptes, i avui han assegurat amb tota contundència que, a hores d'ara, votarien 'no' a aquests comptes: "Ara mateix estem molt lluny".

Així ho ha assegurat en roda de premsa la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, després de criticar que el govern central "no ha fet els deures" per comptar amb el seu suport, bàsicament perquè consideren que no s'han acomplert els compromisos adquirits en el passat exercici i perquè han conegut les característiques de l'avantprojecte a través de la premsa: "Si som socis prioritaris d’aquest govern, potser ens haurien de tenir en compte".

"Que l'any passat participéssim de l'aprovació no pressuposa d'entrada que ho tornem a fer", ha etzibat. I malgrat aquests avisos i negativa actual, Vilalta ha volgut assegurar que sí que volen entrar a negociar els comptes, i per això ha demanat al govern central que compleixi els compromisos que es van pactar en l'exercici anterior sobretot en matèria d'inversions.

Després de la insistència que s'ha produït aquest mateix matí per part de PSC i comuns demanant als republicans que no condicionin l'aprovació dels pressupostos al traspàs de Rodalies, Vilalta ha deixat molt clar que les demandes d'ERC les farà ERC: "Ni el PSOE ni Podemos ens han de dir què és allò que hem de poder demanar".

Malgrat això, ha rebutjat mullar-se per aclarir si el traspàs de Rodalies serà una condició infranquejable per donar suport als comptes, i ha dit que tot allò que ERC demani serà públic "quan sigui pertinent", ja que a hores d'ara es troben en una fase inicial de negociació.

Pressupostos i Aeroport

Dels pressupostos de la Generalitat, ha dit que els està treballant sobretot el conseller Jaume Giró, que també està fent les negociacions pertinents amb la CUP, organització de la qual Vilalta ha dit, una vegada més, que són els socis prioritaris, i ha remarcat que en els comptes hi haurà reflectits els acords que es van pactar en la investidura de Pere Aragonès amb els anticapitalistes.

"Suposem que Salvador Illa necessita protagonisme a Catalunya, però això no va així", ha declarat Vilalta després que el líder del PSC s'hagi ofert per l'aprovació dels pressupostos. "No els aprovarem amb el PSC, no té cap sentit. Ho farem amb Junts i la CUP", ha reiterat la portaveu republicana. 

Després que hagi transcendit que el vicepresident del Govern, Jordi Puigneró, vol reprendre converses amb el govern espanyol per tirar endavant la tercera pista del Prat, Vilalta ha assegurat que no hi ha cap nova proposta per la possible ampliació "malgrat algú ho hagi pogut publicar". Ha advertit que no hi haurà ampliació, i ha apuntat que si cal alguna reforma, ha de venir acompanyada de "la defensa absoluta i preservació del territori". 

Ha dit que no saben quina serà la intervenció de Puigneró el dimecres a la Comissió de Territori, ha avisat que ho escoltaran, i ha afegit que no estan tancats a parlar i debatre sobre coses a millorar, però en aquest sentit ha fet èmfasi en què les seves alternatives són les que "no impliquen trinxar el territori".

12-O

En la vigília del 12-O, ha reivindicat que no celebraran "mai" un genocidi per part de l'estat espanyol, i ha remarcat com els pobles del contenint americà que van ser "sotmesos" a l'estat, ara són independents i no han volgut tornar mai als dominis espanyols. En aquest sentit ha dit que a Catalunya també treballen per poder ser un estat independent com més aviat possible. 

Agafant aquest fil també ha dit que és vergonyós que el rei emèrit es plantegi tornar a casa per Nadal, i ha apuntat que també és un escàndol que "el PSOE tanqui files amb la dreta i l'extrema dreta amb aquesta monarquia que és corrupta, caduca i masclista". "La Casa Reial és una vergonya democràtica i la seva impunitat és una taca en qualsevol Estat que vulgui ser una democràcia homologable", ha tancat Vilalta. 

A la imatge destacada, la portaveu d'ERC, Marta Vilalta / Marc Puig (ERC)