Els avals per impedir l'embargament dels polítics encausats pel Tribunal de Comptes s'han convertit també en un focus de tensió entre els socis del Govern. Junts ha retret públicament a través d'una nota a Esquerra que hagi explicat que s'havia encarregat dels avals que corresponen a tots els membres del Govern del 2016-2017, inclós Carles Puigdemont.

En aquest comunicat de Junts assegura que avui s'han presentat davant del Tribunal de Comptes 3.335.143 euros, que amb els 2,1 d'Esquerra, sumen els 5.471.143 euros requerits.

Malgrat tot, es manté el dubte sobre si la presentació dels avals aturarà els embargaments. La resolució que ahir va fer pública el Tribunal de Comptes en què rebutjava els avals de l'ICF per cobrir les fiances de 28 dels 34 dirigents encausats no especificava cap nou termini per a una nova presentació de les fiances i ordenava l'embargament immediat. Per aquesta raó la nota de Junts exigeix al Tribunal que accepti els nous avals dipositats avui per evitar els embargaments.

ERC i l'aval de Puigdemont

La nota de Junts s'ha fet pública després que aquesta tarda ERC ha explicat que havia presentat davant del Tribunal de Comptes els avals per valor de més de 2,1 milions d'euros corresponents al Govern de 2016 al 2017 del qual van formar part els republicans encausats, entre els quals el vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva.

Els republicans han explicat que el seu aval cobreix també Carles Puigdemont. Això ha molestat Junts, que ha volgut recordar que atès que les fiances són solidàries, si no s'hagués garantit totes les fiances que es reclamen a aquell govern, Romeva, que és el dirigent republicà que ha de respondre per una fiança més elevada (2.108.838,32 euros), no hauria quedat cobert.

"ERC ha presentat avals per salvaguardar la responsabilitat solidària que recau sobre el conseller Raül Romeva i no ha presentat cap aval individualitzat. I en cap moment s'ha posat en contacte amb el president Carles Puigdemont per cap gestió relacionada amb aquest tema", retreu Junts en la nota en què, a més, adverteix que no farà "partidismes en temes de solidaritat antirepressiva".

Garantir l'aval de tots els encausats

El comunicat explica que avui s'han presentat davant del Tribunal avals per valor de 3.335.143 euros. No s'especifica l'origen d'aquests avals. Això no obstant, alguns dels encausats del govern 2011-2016, entre els quals Artur Mas, ja han fet saber que dipositarien els seus domicilis o altres béns per cobrir la fiança i evitar l'embargament.

Junts assegura que treballa amb la Caixa de Solidaritat "per garantir els avals de tots els encausats pel Tribunal de Comptes sense excepcions". "Això inclou els responsables del govern entre 2011 i 2017", subratlla, en referència als executius d'Artur Mas.

El Tribunal de Comptes responsabilitza aquests 34 membres del govern entre 2011 i 2017 d'haver utilitzat fons de la política exterior de la Generalitat per promoure el procés a l'exterior.

 

A la imatge principal, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont a Waterloo, davant la Casa de la República / Efe