La porta del PSC està ben tancada. La portaveu d'Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha insistit en el fet que la CUP és l'única opció que contemplen tant el Govern com el seu partit per pactar els pressupostos. "No contemplem cap altra alternativa", ha assegurat Vilalta aquest dijous en una entrevista al programa Cafè d'idees de RTVE. De fet, ha descartat qualsevol altra via com podria ser la dels socialistes: els anticapitalistes són "el pla A, el pla B i el pla C".

Així mateix, la portaveu d'ERC s'ha mostrat optimista amb la possibilitat d'arribar a un acord amb la CUP pels comptes públics catalans de 2022, malgrat les desavinences entre les dues parts. "Potser estem lluny, potser costa i és complex, però s'ha anat avançant i hi ha més reunions previstes amb la voluntat de seguir avançant", ha apuntat. A més, ha remarcat que els republicans posaran tot de la seva part "per poder arribar als acords necessaris i que es puguin aprovar aquests pressupostos".

Voluntat i temps

Un dels principals problemes que ha assenyalat la CUP és la manca de temps per la negociació. En aquest sentit, Vilalta ha recordat que "si hi ha voluntat, hi ha temps". "Si hi ha voluntat, es poden trobar les maneres d'arribar a les concrecions. El Govern i ERC tenen tota la voluntat per pactar amb la CUP, per trobar les solucions i els consensos pels desacords que tenim i fer possible l'aprovació dels pressupostos", ha afegit. I aquí, una clatellada al govern espanyol: "Anem concretant quines són les peticions de la CUP i intentem negociar-les. No els hi diem: 'No, no hi ha temps'. Això és el que està fent l'Estat amb la llei de l'audiovisual".

La portaveu republicana s'ha referit així a la negociació dels pressupostos estatals, on ERC és l'opció prioritària de l'executiu espanyol. La qüestió és que els partits independentistes exigeixen el blindatge del català a la llei de l'audiovisual per poder donar suport als comptes públics espanyols, tot i que la resposta de la Moncloa és que "no hi ha temps". En qualsevol cas, divendres s'acaba el termini dels grups per presentar esmenes als comptes que ha presentat el govern espanyol i els republicans encara no saben què faran.

Sense decisió

"Encara no està decidit", ha dit Vilalta. Aleshores, perquè Esquerra prengui una decisió "calen uns moviments previs" que facin que no presentin l'esmena a la totalitat als pressupostos espanyols. "Calen uns gestos en la línia de construir la credibilitat necessària per seguir negociant i també per construir la confiança necessària per poder arribar a futurs acords", ha explicat. La data límit és demà al migdia.

Si bé no ha estat preguntada per la detenció de l'exvicepresident del Parlament Josep Costa, la portaveu d'ERC sí que ha parlat d'altres qüestions relacionades amb l'actualitat de la cambra catalana. Concretament, ha parlat sobre la reforma del reglament que blindaria la presidenta Laura Borràs. "L'article 25.4 no s'ha de suprimir. Si té marge de millora, estem oberts a millorar-lo. Però en cap cas s'ha de suprimir ni en cap cas s'han de fer modificacions del Parlament atenent a casos particulars", ha conclòs.

 

Imatge principal: La portaveu d'ERC, Marta Vilalta / ACN