Les coses no anaven bé ahir i sembla que avui no han millorat gaire per la CUP, que porta uns dies avisant que encara no ha vist cap "proposta concreta" del projecte de pressupostos de la Generalitat i que això fa molt difícil la seva aprovació: "El temps s'acaba", ha dit la diputada Eulàlia Reguant des del faristol del Parlament.

Ha explicat que han rebut algunes informacions i partides concretes, però que no estan desglossades ni aprofundeixen en cap qüestió, i ha apuntat que han estat fent propostes concretes al Govern de les quals no han rebut contestació: "El Govern a aquestes altures ni concreta ni respon. A hores d'ara encara no sabem quines són les seves prioritats polítiques".

Sigui com sigui, Reguant no ha tancat la porta a l'aprovació, per això ha volgut fer un llistat de reclams a l'Executiu dels elements que consideren imprescindibles que estiguin reflectits en els comptes: millores en la sanitat i l'habitatge públic, construir una energètica pública i promulgar un canvi en el model econòmic que aposti per la reindustrialització però basada en el "treball digne i la transició ecosocial". 

Això sí, no s'ha mostrat gaire optimista amb els comptes que l'executiu els posarà sobre la taula, perquè considera que les prioritats del Govern són "macroprojectes del totxo i turisme massiu". Per això, ha volgut enviar un missatge clar al Govern instant-lo a "canviar" de polítiques i ha avançat que seguiran fent propostes malgrat que no tinguin resposta per forçar que en els propers comptes hi hagi "un gir a l'esquerra". 

"Si tenen la voluntat real d'aprovar els Pressupostos amb qui va facilitar la investidura del president Aragonès i la conformació d'aquest Govern d'ERC i Junts, han de demostrar-ho una mica més amb fets", ha reiterat Reguant. 

Malgrat aquests avisos constants de la CUP, l'Executiu de Pere Aragonès aquests dies s'ha mostrat bastant convençut que els comptes s'aprovaran. A principis de mes el conseller d'Economia, Jaume Giró, va afirmar que s'aprovarien al novembre, i aquest mateix dilluns la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, va expressar optimisme i seguretat que les negociacions amb els anticapitalistes arribaran a bon port. 

També ha intervingut en la roda de premsa el diputat Dani Cornellà per valorar el decret d'energia renovable que ha aprovat el Consell Executiu aquest mateix dimarts. Cornellà ha demanat que el decret representi al territori, a les entitats ecologistes i als ajuntaments, i advoqui per un model energètic democràtic i descentralitzat, evitant "pràctiques mafioses de les companyies elèctriques que venen de molt lluny".

Reunió d'alt nivell

De fet, el president Pere Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró, la consellera Laura Vilagrà i el conseller Jaume Giró s'han reunit aquest dimarts amb membres de la CUP al Palau de la Generalitat per discutir sobre els pressupostos públics per al 2022, segons ha confirmat l'ACN aquest vespre.

Fonts del Govern han afirmat que la trobada s'emmarca dins la normalitat en un context en què la CUP és soci prioritari per tirar endavant els comptes de l'any vinent, malgrat que a la cimera hi ha intervingut el president, a diferència de les que s'han mantingut fins ara.

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant en una fotografia d'arxiu / Sergi Alcàzar