El líder del PSC al Parlament, Salvador Illa, s'ha tornat a oferir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per aprovar els pressupostos en cas que no sigui possible amb la "majoria de la investidura". Illa ho ha volgut deixar clar i ha vaticinat que el Govern d'ERC i Junts pot topar amb el "radicalisme de la CUP". "Si això passa, allà estarem nosaltres disposats a arremangar-nos", ha promès.

El líder socialista ha fet aquestes declaracions en una atenció als mitjans des de Santander després de reunir-se amb el vicepresident i secretari general del PSOE de Cantàbria, Pablo Zuloaga. Illa també ha lamentat que encara no es coneguin "ni les línies mestres dels pressupostos". "Els pressupostos són necessaris per a la recuperació econòmica amb justícia social, també a Catalunya, on seguim amb uns pressupostos dissenyats abans de la pandèmia", ha criticat. "En allò que depengui dels socialistes tindrem pressupostos per a l'1 de gener del 2022", ha dit.

Tanmateix, la setmana passada, Aragonès ja va respondre que "el model que defensem no és el del PSC, segur". "Amb la CUP coincidim amb més coses", va afegir. Aragonès va assenyalar que els socialistes defensen un model de creixement que no casa amb el del Govern de la Generalitat i va posar d'exemple el cas de l'aeroport del Prat.

Renovació de càrrecs

Illa també ha demanat "passar a l’acció i canviar ja els 112 càrrecs pendents de renovació que hi ha a Catalunya, començant pel Síndic de Greuges", amb el mandat caducat des de fa més de 1.000 dies i que hauria de rellevar-se per una persona "que no vingui de la política".

En referència a la renovació de càrrecs de l'Estat, com el Defensor del Pueblo que serà el socialista Ángel Gabilondo després que el PP i el PSOE arribessin a un acord, Illa s'ha fet ressò que "alguns a Catalunya han criticat legítimament aquesta renovació, però haurien de predicar amb l’exemple i renovar els 112 càrrecs caducats a Catalunya".

Pel que fa als pressupostos espanyols, Illa ha insistit en la seva aprovació amb un clar missatge a ERC. "Tots els que es reivindiquen d'esquerres i progressistes no tenen arguments per rebutjar-los", ha dit, tot afegint que també són necessaris per a les comunitats autònomes.

Durant la seva visita a Santander, Illa també ha participat en una jornada organitzada pel Centro de Estudios de la Administración Pública Regional de Cantabria (CEARC) de la Conselleria de Presidència, Interior, Justícia i Acció Exterior, sota el títol ‘La transparencia en la gestión informativa de la covid-19: una visión poliédrica’, a la Sala María Blanchard del Palacio de Festivales de Cantabria. També ha dinat amb el president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla (PRC), i ha mantingut una trobada amb el conseller de Sanitat del Govern de Cantàbria, Miguel Rodríguez.

 

Imatge principal: Illa atén els mitjans després de trobar-se amb Pablo Zuloaga / Foto: Juan Manuel Serrano Arce (Europa Press)