Fa dies que els avisos de la CUP ressonen en els mitjans: les coses no van bé en la negociació dels pressupostos. Ho han dit aquesta setmana en reiterades ocasions els anticapitalistes, que retreuen al Govern que no els hagi compartit encara el projecte de pressupostos de la Generalitat, malgrat que l'executiu digui per activa i per passiva que els socis prioritaris són els cupaires i es mostrin convençuts que les negociacions arribaran a bon port. Davant d'aquesta situació, la CUP ha convocat l'òrgan de governança de la candidatura (la COP) per compartir tot plegat i abordar els propers moviments.

La incomoditat dels anticapitalistes es basa principalment en el fet que creuen que no hi haurà prou temps per negociar, i per això apressen al Govern a què els faci arribar ja un projecte concret.  Ahir a la tarda la diputada Eulàlia Reguant va retreure a l'Executiu que "ni concreta ni respon" a les demandes que la CUP està posant sobre la taula, i va criticar que de moment només tenen constància d'algunes informacions i partides concretes que no estan desglossades ni aprofundeixen en cap qüestió.

Tot plegat doncs es discutirà divendres en la convocatòria de la COP, l'òrgan que recull els representants de les assemblees territorials i de les formacions que donen suport a la candidatura, a banda de persones independents amb experiència política.

Allà doncs, serà on la CUP socialitzarà amb la militància la seva posició, que a hores d'ara, a falta de saber concrecions, és pessimista. És per això que els cupaires reclamen al Govern que torni "al compromís global de l'acord d'investidura", en referència a fer un gir a l'esquerra, defensa de drets i avançar cap a l'autodeterminació. 

Llistat de demandes

Malgrat el panorama pessimista, la CUP no tira la tovallola i vol seguir pressionant per aconseguir que en aquests comptes hi hagi el "gir a l'esquerra" que consideren necessari, i per això pressionen des de diversos àmbits. Fins ara els anticapitalistes no havien marcat prioritats concretes que consideren que s'han de reflectir als pressupostos, però ahir va arribar el llistat i avui ha estat compartit també amb la militància mitjançant la circular.

La primera de les demandes, protegir la sanitat pública reforçant l'atenció primària i recuperant serveis externalitzats com el 061 i el 112; en segon lloc, fer una aposta clara per l'habitatge públic i abandonar el sistema d'engreixar l'habitatge privat amb diners públics; en tercer lloc situen la necessitat d'apostar fermament per una energètica pública; i per últim, els anticapitalistes reclamen un canvi de model econòmic que es basi a dir no als macroprojectes i apostar per una reindustrialització que generi treball digne. 

Aquesta convocatòria de la COP arriba després que ahir al vespre se celebrés una trobada al més alt nivell entre Govern i membres de la CUP, en què hi va participar el president Pere Aragonès, el vicepresident, Jordi Puigneró, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el conseller d'Economia, Jaume Giró, segons va publicar l'Ara.

A la imatge destacada, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant / ACN