És una exigència d'ERC, un soci "prioritari" del govern espanyol, i de la resta de l'independentisme: blindar el català a la llei audiovisual per facilitar la tramitació dels pressupostos de l'Estat. I aquest divendres finalitza justament el termini per a la presentació d'esmenes a la totalitat als nous pressupostos de l'Estat. Malgrat aquest context, on la Moncloa necessitarà dels vots dels republicans, res no es mou al govern espanyol. Des de l'executiu central responen que abans de divendres és impossible. Una altra cosa és que s'arribi a alguna mena d'acord verbal per salvar la bola de partit.

Fonts del govern espanyol assenyalen que si bé intenten "separar" les carpetes en la negociació amb ERC, també tenen "molta sensibilitat" cap a les seves demandes, com és el blindat de les llengües cooficials en la futura llei audiovisual estatal. Ara bé, remarquen que "abans del divendres no pot ser", i menys encara quan l'avantprojecte de llei encara no ha arribat al Consell de Ministres.

Però és la condició que posen els grups catalans a Madrid. Ja en la roda de premsa habitual dels dilluns, la portaveu republicana Marta Vilalta va reclamar posar "fil a l'agulla" perquè es blindi amb els "percentatges i les quotes necessàries" en el catàleg que ofereixen les cadenes de televisió o grans plataformes com Netflix i HBO. Reclamen al govern espanyol que ho materialitzi, així com també exigeixen garanties de compliment dels acords que van assolir en el passat. Si no, des d'ERC avisen que podrien registrar l'esmena a la totalitat.

En la mateixa posició se situa Junts per Catalunya, que decidirà aquest dijous en executiva extraordinària si presenta o no l'esmena a la totalitat. Ja la tenen preparada. En roda de premsa des del Congrés, la portaveu Míriam Nogueras ha celebrat el "gir" d'ERC, que està on estava la seva formació fa un mes, "quan dèiem que si no es blindava el català i no hi havia execució" no els facilitarien. De fet, si no canvia el terreny de joc, Nogueras ha defensat que l'independentisme hauria de registrar una esmena a la totalitat "conjunta" als comptes públics espanyols.

 

Per la seva banda, Ferran Bel, del PDeCAT, ha advertit que la llei audiovisual és clau perquè la legislatura continuï endavant, i esperen una rectificació per negociar els pressupostos de l'Estat. En canvi, la CUP directament descarta asseure's amb el govern espanyol per parlar dels comptes públics.

No garanteixen res

Ho reclamen totes les formacions independentistes, també ERC, que la Moncloa considera "soci prioritari" en la negociació pressupostària. Però, de moment, no es produeix cap avenç per part de l'executiu central. Ahir a la nit, la portaveu espanyola, Isabel Rodríguez, veia inversemblant que ERC condicionés els pressupostos a la llei audiovisual "amb el que representa i la responsabilitat institucional que té en aquests moments presidint la Generalitat". I reblava: "Em sembla molt lloable, està molt bé, perquè també estan defensant la seva llengua i la seva cultura i per descomptat ho respectem. Però els pressupostos són molt més per al país en el seu conjunt i també són una oportunitat per a Catalunya".