Doble empat entre Esquerra i Junts. El PSC els seguiria amb una bona remuntada. Només unes dècimes els separen segons una nova enquesta del diari digital El Español que donen com a guanyador de les eleccions del proper 14 de febrer els republicans. L'enquesta l'ha elaborat SocioMétrica, equip d'analítica i investigació digital espanyol.

Si mirem els resultats, la intenció de vot pels socialistes ha remuntat amb l'anunci de Salvador Illa com a candidat del PSC, en substitució a Miquel Iceta. La clatellada més gran se l'emporta la CUP amb la seva nova candidata, Dolors Sabater, que quedarien últims. Amb un empat quedarien per la cua Vox, que entra al Parlament, i el Partit Popular que obtindrien els mateixos escons, 7.  Així quedarien els resultats ara mateix, segons aquesta enquesta:

1.- ERC 20,1% (31/32)

2.- JxCAT 19,9% (30/31)

3.- PSC 19,3% (27/28)

4.- Cs 12,0% (16/17)

5.- CATCOMÚ-PODEM 7,0% (7/8)

6.- VOX 6,3% (7)

7.- PP 6,1% (7)

8.- CUP 5,2% (6/7)

El PDeCAT podria entrar

Així doncs, els dos partits independentistes que actualment governen, pràcticament empatarien en nombre d'escons: ERC estaria entre els 31 i 32 i Junts per Catalunya entre 30 i 31. Illa i el PSC quedaria tercer amb 27 o 28 escons, cinc més que en l'enquesta anterior.

La CUP queda última però la part positiva és que puja un 0,3% la seva intenció de vot. I els Comuns perdrien set dècimes i es quedarien en els 7 o 8 escons. Qui puja ara és el PDeCat, en concret dues dècimes i podria rascar un escó.

Fracàs de Ciutadans

La marxa de Lorena Roldán, després de guanyar les votacions com a candidata de Ciutadans però negar-li i posar a Carlos Carrizosa també passa factura als taronges. Segons aquesta estimació, caurien de la primera a la quarta posició i es quedarien en 16 o 17 escons. Recordem que l'aleshores candidata Inés Arrimadas, va guanyar les darreres eleccions del 2017 i, malgrat preveure una caiguda, les enquestes cada cop són més negatives. En l'anterior, se situaven en els 19 o 20.

Quins són els votants més fidels?

Amb Salvador Illa, els socialistes mantenen la major fidelitat dels seus votants, un 73,9%. En segon lloc queda Laura Borràs, els votants de Junts per Catalunya se situen en un 67,2% del total que confiarà amb la seva candidata i un 5,6% d'aquests marxarien a Esquerra.

Els republicans són els qui experimenten una marxa majoritària dels seus votants. El 54,4% dels enquestats continuaran i apostaran pel candidat Pere Aragonès però un 13,5% faran el canvi cap a Junts. 

Pel que fa a la CUP, es mantenen estables: un 54,4% dels seus simpatitzants tornaran a apostar per ells, també els Comuns amb una fidelitat del 54,5%, mentre que l'11,4% dels seus votants apostarien per Esquerra i el 10% per Junts.

Sociométrica especifica que s'han realitzat 900 enquestes, entre el 2 i el 5 de gener a través de la plataforma Gandia Integra a les quatre províncies catalanes i mitjançant tres estrats de grandària municipal en cadascuna, proporcionals a la població total .