Esquerra Republicana ha registrat aquest dilluns la sol·licitud de compareixença al Congrés dels Diputats del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, del secretari d'estat per a la Seguretat i del director adjunt operatiu de la Policia Nacional, a causa dels Papers de l’Operació Catalunya, els documents secrets publicats per ElNacional.cat. El grup parlamentari dels republicans a la cambra baixa argumenta que la seva intenció és que tots tres expliquin les actuacions que s'han emprès des del govern espanyol en relació amb la depuració de les denominades "clavegueres d'Interior", com assenyala ERC en un comunicat.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

La formació liderada a Madrid per Gabriel Rufián ha presentat aquestes sol·licituds de compareixença després que aquest diari hagi publicat uns documents que incriminen de forma directa Mariano Rajoy, rere l’Operació Catalunya. El Congrés dels Diputats ha de celebrar en els pròxims mesos comissions d’investigació sobre l’Operació Catalunya, així com l’espionatge a l’independentisme a través del programari Pegasus (a més d'una altra sobre els atemptats del 17-A). Ja hi ha hagut comissions al Congrés que han apuntat a l’ús per part del govern espanyol de Mariano Rajoy de les clavegueres de l'Estat per perseguir aquest moviment polític, amb la finalitat d’acabar amb el Procés.

Aquest mateix dilluns, l’actual president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat “arribar fins a les últimes conseqüències” en les comissions d’investigació del Congrés dels Diputats que abordin aquesta qüestió. “Cal esclarir un dels fets més lamentables i vergonyosos de la història democràtica del nostre país”, ha asseverat l’actual president del govern espanyol sobre els Papers de l'Operació Catalunya.

 

Per a Pedro Sánchez, “té molt pocs parangons” en la història d’Espanya “que s’utilitzi la policia per perseguir adversaris polítics”. A través de la informació publicada per aquest diari, assenyala l’actual inquilí de La Moncloa, queda “demostrat fins a quin punt el PP, quan és al govern, va utilitzar les palanques de l’Estat”. “Trasllado primer un missatge de confiança i tranquil·litat, que des que som al govern no s’utilitzen aquestes palanques de l’Estat, no per a interessos partidistes com es demostra a la informació”, ha assenyalat aquest dilluns quan, en una entrevista a RNE, se li ha preguntat sobre la publicació d’aquesta informació.

En la mateixa línia s'ha pronunciat en declaracions a ElNacional.cat, Jon Iñarritu. Segons el diputat de Bildu a la cambra baixa, els papers secrets publicats per aquest diari són el “colofó” de les proves contra l’expresident del govern espanyol. Ha assenyalat que les noves informacions fan augmentar l’optimisme sobre què pot descobrir-se a la comissió d’investigació que ha de celebrar-se a la cambra baixa al voltant d’aquesta qüestió. “Espero que serveixi de material i per esclarir responsabilitats polítiques sobre què va passar” durant el mandat de Mariano Rajoy. Així, Iñarritu també mostra optimisme perquè aquestes noves informacions facin que els diputats del Congrés tornin a tenir Mariano Rajoy assegut davant seu en una comissió d’investigació.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!