Els papers secrets publicats aquest dilluns per ElNacional.cat que incriminen directament Mariano Rajoy rere l’Operació Catalunya són el “colofó” de les proves contra l’expresident del govern espanyol. És la conclusió que n'extreu el diputat de Bildu al Congrés Jon Iñarritu. En declaracions a aquest mateix diari, el parlamentari basc assenyala que amb aquesta informació “es confirma que les clavegueres de l'Estat han estat treballant sota ordres del Gobierno, coordinades pel Gobierno i sota mandat del Gobierno per intoxicar contra l'independentisme”. “És evident que hi havia proves, i això és el colofó i la prova que el Gobierno estava assabentat” de tota la persecució contra un moviment polític, afirma sobre els Papers de l'Operació Catalunya.

🔴 Papers Operació Catalunya, DIRECTE | Reaccions als documents secrets que incriminen Rajoy

De la mateixa manera, assenyala en aquesta conversa amb ElNacional.cat que les noves informacions fan augmentar l’optimisme sobre què pot descobrir-se a la comissió d’investigació que ha de celebrar-se a la cambra baixa al voltant d’aquesta qüestió. “Espero que serveixi de material i per esclarir responsabilitats polítiques sobre què va passar” durant el mandat de Mariano Rajoy. Així, Iñarritu també mostra optimisme perquè aquestes noves informacions facin que els diputats del Congrés tornin a tenir Mariano Rajoy assegut davant seu en una comissió d’investigació.

Ara bé, en declaracions a aquest diari, Iñarritu insisteix en diverses ocasions que no tots els focus s’han de situar sobre el PP. El diputat de Bildu al Congrés destaca que la informació publicada per aquest mateix diari incrimina directament Mariano Rajoy en l’Operació Catalunya, però recorda que la persecució a l’independentisme no va aturar-se amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. “Les clavegueres de l’Estat tenen agenda pròpia; no tot va passar en mans del PP”, destaca. “Hem de dilucidar què ha passat amb Pegasus, amb les infiltracions de policies en moviments socials i polítics legals, amb els informes de la Guàrdia Civil sobre Tsunami Democràtic, les informacions prospectives a l’independentisme català, des dels càrrecs públics a militants significatius; que no tenien cap prova contra ells i es dedicaven a punxar telèfons i perseguir si descobrien res”, afegeix. “El que va ocórrer en el passat és greu i cal prendre mesures perquè les clavegueres no continuïn actuant”, reitera.

 

El parlamentari basc, doncs, obre la porta a fer comparèixer en comissió d’investigació membres del Ministeri de l’Interior un cop el PSOE ha tornat a ocupar la Moncloa des del 2018. “El primer interessat seria el mateix govern espanyol; quan parlem de l'agenda pròpia de les clavegueres de l'Estat ho fem perquè durant el PP estaven sota ordres del Gobierno, però ara veiem com hi ha informes de la Policia Nacional i Guàrdia Civil que es presenten davant d'un jutge i després agafen carril propi; el Gobierno hauria de preguntar-se si s'intenten boicotar passos a favor de la distensió política per part del mateix Gobierno; seria el més interessat a esclarir el passat i dilucidar què passa en el present, perquè no es produeixin coses que estan fora de qualsevol estàndard democràtic”, reitera.

Preguntat per les declaracions d’aquest mateix dilluns de Pedro Sánchez, en les quals demanava “arribar fins a les últimes conseqüències” en la investigació d’aquest afer, Iñarritu ho fica dins del sac de les “frases fetes”. “Totes aquestes comissions serveixen al PSOE per llençar merda al PP”, assenyala, i torna a insistir que cal investigar també què hi ha al darrere de Pegasus i de la fixació per Tsunami Democràtic, entre altres coses.

🔍 Tota la investigació d'ElNacional.cat sobre els Papers de l'Operació Catalunya

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!