L’endemà que el Tribunal Constitucional admetés a tràmit les mesures cautelaríssimes exigides pel PP per aturar la reforma del Poder Judicial, els socis de la investidura i altres partits d’esquerres han sortit a denunciar aquesta decisió a la sala de premsa del Congrés. Aquests partits han reclamat que hi hagi una negociació entre la majoria de la investidura per reclamar la sobirania popular, que ha estat esborrada amb la decisió del Tribunal Constitucional, però ERC i la CUP han insistit a recordar que això no és el primer cop que passa i que a Catalunya ja s’ha viscut en diverses ocasions una situació que ara des de Madrid es titlla d’insòlita. Sense anar més lluny, el portaveu de Más País, Íñigo Errejón, ha començat la seva intervenció assegurant que es tracta d’un fet “inèdit”, després que Mireia Vehí de la CUP recordés que l’emmordassament del Parlament de Catalunya és la “llavor” de tot el que està passant ara mateix al Tribunal Constitucional i abans que Gabriel Rufián assegurés que des d’ERC estan tenint una sensació de “déjà-vu”. 

En el cas de la portaveu de la CUP al Congrés dels Diputats, Vehí s’ha referit a dues “causes clares”. Per un costat, la patrimonialització de la dreta, “el seu segrest del poder judicial enmig d’una lluita de poder que no és nova i que fa molt temps que dura”, i també a aquest “emmordassament” que es va viure a Catalunya, “basat en la ficció que la sobirania popular de Catalunya era de segona i, per tant, es podia permetre que el TC intervingués”. En aquest sentit, ha lamentat que tot i que hi ha qui ara diu que aquests dos fets no tenen res a veure, “tenen una connexió claríssima”, i ha recordat especialment el paper del PSC i el seu llavors líder Miquel Iceta, que va portar davant del Tribunal Constitucional diferents debats, aconseguint que el TC suspengués un ple per analitzar el referèndum de l’1 d’octubre. 

Per aquests motius, Vehí ho té clar: “Tot plegat no és nou i està entrellaçat: la dreta té segrestat el poder judicial, però aquesta situació va començar a Catalunya i a molts no els hi va semblar tan greu”. Amb tot, ha assegurat que la CUP es posicionarà a favor de les iniciatives que permetin garantir la sobirania popular, ja que és “la nostra responsabilitat política”. 

Rufián crida a la calma 

Per la seva part, Gabriel Rufián, portaveu d’ERC, ha estat més breu en la seva compareixença de premsa perquè estava a punt d’intervenir també el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. En el seu cas també ha volgut recordar, com Vehí, el fet que tot plegat no és nou, sinó que ja es va viure a Catalunya. Rufián ha rebutjat fer retrets, però no s’ha estat de recordar “el paper del progressisme espanyol” quan la víctima era el Parlament i no el debat al Senat. Preguntat per si s’hauria de desobeir, el republicà ha considerat que, sense un pla, la desobediència és un “gegant amb peus de fang, confeti”. 

“Jo faria una crida a la calma, és molt greu, però és la primera vegada que passa ni l'última. El poder judicial ha declarat la guerra a un partit i a unes idees”, ha reflexionat Rufián, que ha posat sobre la taula la possibilitat de presentar una preposició de llei sense excuses: “No podem canviar el poder judicial, però els ho podem posar més difícil”.