El cas d'assetjament per raó de gènere denunciat per l'exdiputada Cristina Casol continua aixecant polseguera al Parlament. Fa dues setmanes, es va conèixer que Junts per Catalunya s'havia querellat per injúries contra les tres professionals que, per encàrrec de la cambra catalana, van fer un informe per la denúncia que havia presentat Casol contra el que havia estat el seu grup parlamentari. Des del punt de vista del partit, l'informe —que descartava que hi hagués alguna acció irregular per part del grup, però considerava que hi havia un "masclisme cultural arrelat"— conté "anècdotes", sosté que s'hi fan "afirmacions greus i sense fonaments" que són "difamatòries" i que han provocat una "greu lesió" en la imatge de la formació. Aquest dimarts, Esquerra Republicana, la CUP i els comuns han fet pinya per presentar una proposta de declaració del Parlament en defensa del pla d'igualtat contra les violències masclistes de la cambra catalana i de les treballadores denunciades per Junts.

En un comunicat conjunt de les tres formacions, sostenen que volen que el Parlament "rebutgi qualsevol intent per deslegitimar el pla d'igualtat en contra de les violències masclistes". "El document de declaració el posa en valor i explicita la necessitat de defensar-lo", apunten. De fet, el document recull que és una "eina de la qual es va dotar la institució per tal d'intentar donar la millor resposta possible a aquelles situacions de violència masclista que es produeixen també en l'àmbit parlamentari". "Malgrat, com tots els protocols, tingui marge de millora i hagi d'anar modificant-se i evolucionant tal com evoluciona la pròpia societat, cal posar-lo en valor, legitimar-lo i defensar-lo com a eina pròpia del Parlament per fer front a les violències masclistes", afegeixen.

 

Esquerra, la CUP i els comuns demanen a Junts que retiri la querella

A més de rebutjar "qualsevol intent de deslegitimació" del protocol, la declaració contempla "mostrar tot el suport a les persones que han utilitzat aquesta via per denunciar les situacions de violència masclista que han patit", en al·lusió a Cristina Casol (que va acabar sent expulsada del grup parlamentari) i Aurora Madaula. Paral·lelament, traslladen aquest suport a les "professionals que han atès les persones denunciants, han elaborat els pertinents informes i desenvolupat les accions corresponents que se'n deriven en relació amb les situacions de violència denunciades". A més, insten Junts a retirar la querella presentada: "El Parlament rebutja qualsevol intent de deslegitimació, persecució i/o denúncia de les professionals encarregades de l'aplicació de l'esmentat protocol, denuncia la ingerència que suposen les denúncies presentades contra les mateixes i reclama que siguin retirades".

Finalment, el text de la proposta dels tres partits també planteja "denunciar i rebutjar la filtració que hi ha hagut dels informes confidencials realitzats en el marc d'aplicació del protocol, que suposen una revictimització i criminalització de les persones denunciants". La declaració clou amb una condemna del Parlament a "les violències masclistes en tots els àmbits" i amb el suport a "les víctimes d'aquestes violències". Aquesta proposta s'elevarà a la reunió de representants dels grups parlamentaris a la Diputació Permanent, que se celebra aquest dimarts a les 17 hores.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!