La incertesa sobre si s'aprovarà la llei per regular els lloguers continua sent màxima. Grups i subgrups estan cridats aquest dimecres a la tarda a avalar o rebutjar aquest projecte de llei al Parlament i les posicions continuen enrocades.

Tres dels quatre grups que van registrar inicialment la proposició de llei, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, han incrementat la pressió sobre el quart, JxCat, que pocs dies després va presentar unes esmenes que modifiquen notablement el text.

El diputat d'ERC Jose Rodríguez va revelar ahir via Twitter que després d'una reunió amb el Sindicat de Llogaters i JxCat, "el principal escull és la definició de propietari vulnerable, que per JxCat és un propietari que té ingressos mensuals de 4.100 euros".

"JxCat va estar disposat a baixar el concepte de propietari vulnerable a algú que guanya 2.600 euros mensuals nets, però no més", va assegurar, afegint que la resta de grups i el sindicat "ja havíem fet l'esforç per incloure a la llei elements de reforma de l'habitatge per incrementar el preu", en referència a la petició dels postconvergents de permetre un increment del preu del lloguer en cas que l'habitatge hagués estat reformat.

"Sembla que JxCat busca una excusa per poder despenjar-se de l'acord dels lloguers que ells mateixos van signar al juliol i han intentat fer-ho excusant-se en les reformes i la vídua vulnerable que només té un pis en lloguer. És evident que la vídua vulnerable no cobra 2.600 euros al mes", va concloure el republicà.

Per altra banda, la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha acusat JxCat de "bloquejar una llei imprescindible per a la gent comuna d’aquest país". Més suau ha estat la crítica al PSC, soci de govern a l'Estat, de qui ha reconegut que està "decebuda".

En aquesta mateixa línia s'ha pronunciat la CUP, que ha afirmat que el partit que lidera Carles Puigdemont "torna a mirar més pels interessos dels seus que pels drets de milions de persones que paguen lloguers abusius".

El posicionament de Torra

Precisament aquest tema també ha sortit a la sessió de control al president de la Generalitat, Quim Torra, que s'ha celebrat aquest matí. Preguntat per aquesta qüestió pel portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, Torra ha respost que és partidari de regular els lloguers.

"Necessitem regular els preus dels lloguers en aquest país. I necessitem fer-ho tenint en compte tant la vulnerabilitat dels llogaters com la vulnerabilitat dels petits propietaris", ha instat Torra sense entrar en matisos. "Jo encara confio en el dia d'avui i confio que hi hagi aquest esforç col·lectiu", ha afegit.