Hi ha acord. Ha costat dos mesos i durs retrets, però finalment els quatre grups que van registrar la proposta de llei per regular els lloguers, JxCat, ERC, Catalunya en Comú Podem i la CUP, han arribat a un acord, juntament amb el Sindicat de Llogaters.

Així ho ha anunciat la tarda d'aquest dimecres el president del grup parlamentari de JxCat, Albert Batet, en una atenció als mitjans de comunicació. Hem arribat a un acord de país. Volíem un acord que defensés els petits propietaris i els llogaters de debò", ha comentat.

"Ara és un projecte de llei molt més bo i molt més potent", ha explicat Batet. L'acord es plasmarà amb una esmena transaccional dels quatre grups que el dirigent de JxCat ha assegurat que votaran tots els diputats del seu grup, en referència als quatre que s'han quedat al PDeCAT. 

Batet ha afirmat que el nou acord situa el "propietari vulnerable" en una forquilla d'entre 2.000 i 2.500 euros d'ingressos. "Dependrà del territori i de cada ciutat i poble", ha aclarit. 

 

El Sindicat de Llogaters ha celebrat l'acord també des de la cambra catalana. El seu portaveu, Jaime Palomera, ha assegurat que el nou acord no modifica el contingut de fons del text original. "Volem enviar un missatge als milers de famílies asfixiats per lloguers abusius i dir-los que ja no haurem de patir perquè ens facin fora de casa si no acceptem la pujada del lloguer i que gràcies a aquesta llei podrem firmar nous contractes amb baixades", ha reivindicat.

Així doncs, la llei per regular els lloguers serà aprovada aquesta tarda després que s'hagi arribat a l'acord que els propietaris amb uns ingressos inferiors als 2.500 o 2.000 euros (dependrà del municipi) seran considerat "vulnerables" i quedaran exclosos de la limitació de preus. 

Una altra de les modificacions acordada és la possibilitat del propietari de repercutir el preu de les obres quan aquestes impliquin una millora de la qualitat de l'immoble. "Volem evitar que s'obri la porta a la picaresca i es faci la trampa de fer veure que es millora l'habitatge per apujar el preu indiscriminadament", ha advertit el portaveu del sindicat. 

El resultat de la llei

La llei, que té com a objectiu "regular la contenció i moderació de rendes en els contractes d’arrendament d’habitatge", limitarà els preus de lloguers a partir de dues directrius: no podran superar els índexs de referència de la Generalitat i tampoc podran ser més alts que els dels contractes anteriors (en cas que ja hagin arribat al topa de l'índex).

Els preus sí que es podran incrementar, però, si les parts ho acorden i l’habitatge compta amb tres de les següents característiques específiques: ascensor, aparcament, mobles, calefacció o aparell d'aire condicionat, zones comunitàries d’ús compartit com ara jardí o terrat, piscina comunitària, serveis de consergeria i vistes especials; o si el propietari fa reformes que impliquin una millora de la qualitat de l'immoble.

Aquesta limitació dels preus s'aplicarà en les àrees de mercat "tenses" i contemplarà fins a 60 municipis.

L'ombra del Tribunal Constitucional

Tant Batet com Palomera han reconegut que l'aplicació a la pràctica de la llei dependrà de la voluntat del govern espanyol per no portar el text al Tribunal Constitucional. De fet, el Consell de Garanties Estatutàries ja va advertir, a instàncies dels grups de Cs i el PP, que part de la llei era inconstitucional.