Esquerra Republicana titlla de "lamentable i interessada" la reacció de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, quan va criticar que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, s'hagi ofert a acollir 4.500 refugiats. L'eurodiputat republicà Josep Maria Terricabras ha acusat l'Estat de no voler involucrar-se en l'acolliment de refugiats i, alhora, no deixar-ho fer a Catalunya. "Quan un no fa i no deixa fer, els problemes creixen exponencialment", ha etzibat. 

En aquest sentit, el republicà critica que Espanya hagi acollit de moment només 18 refugiats. "Quan els vaig veure baixant d'un avió, tenia la sensació que en comptes de refugiats es tractava d'un programa de "Operación Triunfo", ha ironitzat. És més, considera "escandalós" que el gest de Puigdemont "produeixi consternació" al govern espanyol. "Resulta increïble que quan només n'has acollit 18, et molesti quan algú vol acollir-ne 4.500", ha conclòs l'eurodiputat republicà.

Després del Consell de Ministres, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va retreure al president català que s'oferís per carta a la Unió Europea i de "forma unilateral, sense consensuar-ho amb ningú". En aquest sentit, Saénz de Santamaría criticava que el representant d'una comunitat autònoma decideixi per ell sol.

Acord UE-Turquia

Terricabras ha denunciat també que amb l'acord entre la UE i Turquia per les devolucions dels refugiats s'està "externalitzant la solidaritat a un Estat que no és garantia de defensa dels drets humans". En aquest sentit, lamenta que els Estats europeus no han sabut reaccionar-hi. "No hi ha cap autoritat supraestatal a Europa i per tant, quan els Estats estan d’acord en alguna iniciativa, tiren endavant i quan no, va cadascú pel seu compte. I aquesta és la raó autèntica del problema actual", ha sentenciat.