La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha retret al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que s'hagi ofert a acollir 4.500 refugiats de forma unilateral, sense consensuar-ho amb ningú i sense atendre el consens assolit sobre l'assumpte per tots els partits al Congrés dels diputats. Santamaría ha assegurat que és un assumpte "difícil" i ha criticat que el representant d'una comunitat autònoma decideixi per ell sol.

Així reaccionava la vicepresidenta a la carta que Carles Puigdemont ha adreçat al comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, per informar-lo que el Govern i les institucions catalanes estan treballant per acomodar al voltant de 4.500 refugiats, i que ja està preparat per rebre’n 1.800, dels quals 600 seran acollits directament per la Generalitat. En la mateixa carta, Puigdemont expressa la profunda consternació per la crisi humanitària que es viu a l’àrea mediterrània i explica que el Govern està coordinant un pla d’acció amb els governs locals i la societat civil, per facilitar la integració dels refugiats.

Santamaría ha recordat al president català, que Mariano Rajoy ha acudit al Consell Europeu amb una posició consensuada entre tots els partits en la comissió mixta per a la Unió Europea del Congrés. "Potser Puigdemont també ha de passar per la comissió mixta per a la Unió Europea perquè li diguin quina és la posició d'Espanya en aquest assumpte", ha recalcat la vicepresidenta.

Exteriors, al TC

En la missiva, el president català també afirmava que el "ministre d'Exteriors català", Raül Romeva, és el responsable de la Generalitat en aquest àmbit. Fonts del Govern de Mariano Rajoy han assegurat que analitzaran aquest punt per determinar si vulnera la decisió del Tribunal Constitucional de suspendre la competència de la conselleria d'Afers Exteriors de la Generalitat, atenent un conflicte de competències plantejat per l'executiu espanyol.

El Consell de Ministres del passat 5 de febrer va aprovar la interposició d'aquest conflicte de competència en entendre que la política internacional és competència exclusiva de l'Estat, per la qual cosa cap òrgan autonòmic no pot atorgarse-la al seu entendre.