El president Carles Puigdemont s’ha adreçat directament per carta al comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, per informar-lo que el Govern i les institucions catalanes estan treballant per acomodar al voltant de 4.500 refugiats, i ja està preparat per rebre’n 1.800, dels quals 600 seran acollits directament per la Generalitat.

Puigdemont, que expressa la profunda consternació per la crisi humanitària que es viu a l’àrea Mediterrània, explica al comissari que el Govern està coordinant un pla d’acció en el qual també intervenen els govern locals i la societat civil, liderant iniciatives per facilitar la integració dels refugiats.

El text recorda que hi ha hagut catalans que han estat també refugiats, entre els quals cita Pau Casals, -que va deixar dit que això ens ha fet persones que estem “contra les guerres i la inhumanitat de les guerres”- i que moltes generacions de catalans tenen experiències de refugiats en les seves famílies, per la qual cosa des de Catalunya no es pot contemplar aquesta situació sense actuar.

Recorda que el projecte europeu està basat en el respecte pels valors de solidaritat, diversitat i democràcia, i ha d’aportar solució a aquella gent que fuig de la guerra.

En aquest sentit, la missiva situa Raül Romeva, “minister of Foreig Affairs, Institucional Relations and Transparency” –és a dir, la denominació anterior al canvi per evitar la suspensió del Tribunal Constitucional-, com el membre del Govern encarregat d’aquest tema.

Refugiats sirians a l'UE (i com quedaria Catalunya)

El Nacional