ERC farà una consulta a la militància perquè es posicioni sobre què ha de votar el partit a la investidura de Pedro Sánchez. La votació serà dilluns per via telemàtica, igual com ja es va fer amb l'elecció de la direcció del passat mes de setembre, i es podrà votar de 9h del matí a 20h de la nit, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmat El Nacional. Els resultats se sabran el mateix dia a les 9 de la nit. 

La pregunta acordada per la direcció serà: "està d'acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per abordar el conflicte polític amb l'Estat a a través d'una mesa de negociació?". Els militants ja han rebut aquesta tarda un correu convocant-los a la consulta.

Els republicans esperen que amb aquesta consulta, la militància avali el posicionament de la direcció, que opta per votar 'no' a Sánchez si no s'obre una negociació sobre el conflicte català. A més, posen condicions a la taula de negociació que s'hauria que convocar, exigint que sigui d'igual a igual, que s'hi ha de poder parlar de tot, que tingui un calendari clar i unes garanties de què es complirà.

Els vots d'ERC, encara que sigui a través d'una abstenció, són claus perquè el pacte PSOE-Podemos i la investidura de Pedro Sánchez prosperin.

La decisió de convocar una consulta a la militància arriba després que en la investidura de Sánchez que va tenir lloc al juliol alguns militants es queixessin de què no hi havien pogut donar el seu parer i demanessin al partit que organitzés una consulta interna. En aquell moment no es va acabar fent, i va ser la direcció qui va acabar prenent la decisió.

La nova direcció del partit, escollida el passat mes de setembre, ha volgut fer aquest pas i optar per més ampliar els mecanisme de participació i transparència envers les seves bases. 

Aquest diari ja va explicar dilluns passat que la direcció tenia la intenció d'abordar i debatre amb la militància la investidura en les assemblees territorials convocades des d'aquest dimecres i fins al dia 5 de desembre en el marc del 28é Congrés. Finalment, però, s'ha decidit fer un pas més i fer una consulta formal a tota la militància sobre el sentit del vot dels 13 diputats republicans a Madrid. 

Paral·lelament a això, els republicans estan mantenint aquests dies una sèrie de contactes amb la resta de formacions independentistes​ per tenir una posició unitària a la investidura. Els republicans es van reunir dimarts amb la CUP, aquest dimecres ho han fet amb JxCat i demà dijous ho farà amb Bildu.