Esquerra Republicana es manté en el 'no' a la investidura de Pedro Sánchez. Així ho ha afirmat la secretària general adjunta del partit i portaveu, Marta Vilalta, que ha reiterat que la pilota "està a la teulada" del PSOE, si és que volen iniciar una negociació i que els 13 diputats republicans es replantegin la seva posició. "L'objectiu d'ERC no és facilitar una investidura del president espanyol, és trobar una solució al conflicte polític. Si no volen trobar aquesta solució que no comptin amb nosaltres", ha afirmat Vilalta en la roda de premsa posterior a la reunió de la permanent del partit. 

En aquest sentit, Vilalta també ha especificat com ha de ser la mesa de negociació que demanen i ha assegurat que cal que sigui un diàleg "entre iguals, que es pugui parlar de tot, que hi hagi calendari i que es garanteixi que es complirà", apujant així encara una mica més l'aposta dels darrers dies. Pels republicans és una línia vermella que els socialistes reconeguin que hi ha una "conflicte polític" i que s'asseguin a la taula de negociació per mirar de trobar una solució. 

Unitat independentista

Per altra banda, Vilalta també ha reiterat la voluntat del seu partit d'intentar establir una "unitat d'acció" independentista al Congrés de cara a la investidura, i ha assegurat que estan en "condicions" per obrir converses aquesta setmana amb JxCat i la CUP, així com també amb Bildu i el BNG. Els republicans són "conscients" que hi ha diverses veus dins el moviment independentista, però asseguren que no volen "renunciar" a mirar de consensuar una posició comuna perquè creuen que així es tindrà més força.

Finalment, Vilalta ha volgut blindar el partit de les pressions que rep, i ha defensat que "no cal que facin 'pressing' ERC, ni per una banda ni per una altra" perquè, ha assegurat: "farem el que sigui millor pel país i la ciutadania".