A tres setmanes pel debat d'investidura de Pedro Sánchez, un grup de militants d'ERC, partidaris de 'no', s'han agrupats dins el col·lectiu Primer d'octubre per demanar a la direcció del partit consultar les bases sobre quin ha de ser el vot dels diputats republicans. Davant una possible abstenció dels diputats republicans durant el debat d'investidura que tindrà lloc el proper 22 de juliol, aquest grup de militants ha decidit demanar a la direcció una reunió per exigir-los que impulsin una consulta interna per decidir el vot.

En la presentació del nou corrent, que ha tingut lloc aquest dimecres a l'Ateneu Barcelonès, els membres fundadors del col·lectiu s'han mostrat convençuts que la direcció acceptarà fer la consulta, tot i que han defensat que, en cas que no ho vulgui fer, estudiaran si impulsen una recollida de signatures per forçar-los a fer-ho.

El reglament intern del partit preveu que es pugui forçar una consulta amb una recollida de signatures d'un 10% de la militància, però defensen que aquesta part del reglament no està del tot desenvolupada, pel que consideren que ERC, com a partit assembleari, hauria de ser qui la impulsés. També asseguren que no han impulsat una recollida d'adhesions encara perquè consideren que és difícil assegurar-se que els votants són realment del partit, tot i que defensen que representen una setantena de de militants.

A més de ser crítics amb una possible abstenció a la investidura, aquest grup també estan en contra de com s'està duent a terme l'estratègia d'ampliar la base, consideren que el Govern està fent només d'administrador de l'autonomia, oblidant el mandat de l'1-O, i creuen que ERC s'està allunyant de la ponència del partit aprovada fa un any i que deixava la porta oberta a la unilateralitat.

Tot i això, un dels principals impulsors del col·lectiu, Xavier Martínez, ha volgut deixar clar que no es tracta d'un "corrent crític" i que no tenen cap intenció de presentar una candidatura alternativa a la direcció del partit, que s'ha de renovar el proper 15 de setembre. 

De moment, la direcció d'ERC encara manté oberta la decisió sobre la investidura de Pedro Sánchez, però rebutgen fer una consulta interna per decidir-ho.