ERC i JxCat s'han reunit aquest migdia al Parlament per abordar la investidura de Pedro Sánchez i mirar de fixar una posició comuna, que de moment totes dues formacions mantenen en el 'no'. Líders de les dues formacions presents a la trobada s'han mostrat satisfets de com ha anat la reunió, que ha durat una hora i mitja, i que ha acabat amb un compromís de tornar-se a trobar. Segons fonts republicanes, la trobada serà la setmana que ve.

En aquest primer contacte hi han participat Marta Vilalta, Carolina Telechea i Josep Maria Jové per part d'ERC i Laura Borràs, Josep Lluís Cleries i Albert Batet per la banda de JxCat. La reunió ha començat a dos quarts d'una del migdia a la cambra catalana i ha acabat quan faltaven pocs minuts per les dues.

A la sortida, Laura Borràs ha explicat que la trobada ha estat només el "tret de sortida" de més reunions que "vindran" i ha assegurat que continuaran "treballant per fixar un posicionament" comú de cara a la investidura. Preguntada per si es mantenen en el 'no' a Sánchez, la líder de JxCat a Madrid ha defensat que estan "allà on eren". 

Borràs va lamentar aquest dimarts a Madrid que els socialistes no s'hagin posat en contacte amb ells per negociar la investidura i va anunciar que, per tant, mantenen el 'no' a la investidura. En declaracions des del Congrés després de recollir les actes de diputats, la líder de JxCat també va defensar que lluitarien per trobar una posició comuna de les formacions independentistes. En aquell punt, va apuntar que la declaració de la Llotja de Mar dels partits independentistes seria un bon punt de partida, i va defensar que l'acord de Pedralbes que demanen els republicans està "desfasat". 

ERC insisteix en una taula de diàleg entre iguals

Fonts d'ERC, per la seva banda, asseguren que han traslladat a JxCat durant la reunió la seva intenció de votar 'no' a la investidura si no hi ha una taula de diàleg. Els republicans demanen un diàleg d'igual a igual, on es pugui parlar de tot, que tingui un calendari clar i unes garanties de compliment. En aquest sentit, consideren que Pedralbes podria ser un bon punt d'inici per a les negociacions amb el PSOE.

La reunió entre JxCat i ERC arriba després que els dos partits haguessin expressat la seva voluntat de trobar un "consens" per establir una unitat estratègica a Madrid de cara a la investidura. També hi ha hagut reunions bilaterals de tots dos amb la CUP durant aquesta setmana –la dels cupaires amb JxCat va ser dilluns i la d'ERC i la CUP dimarts–. A més, els republicans també tenen previst veure's amb Bildu aquest dijous, amb qui ja tenien un acord de coordinació al Congrés en la passada legislatura, i amb el BNG, que per primera vegada té representació al Congrés.