ERC debatrà amb la seva militància la posició del partit sobre la investidura de Pedro Sánchez. Ho farà en les assemblees territorials convocades entre el 20 de novembre i el 5 de desembre, en el marc del 28é Congrés del partit que se celebrarà el 21 de desembre. Aquestes reunions del territori no tenen per objectiu debatre sobre la investidura, ja que estan convocades per debatre les esmenes a la ponència política que s'ha d'aprovar al Congrés, però la direcció ha decidit que es parli també de la posició del partit respecte la formació del nou govern espanyol. Fonts dels republicans asseguren que l'objectiu és escoltar més el territori i que sigui un procés més participatiu. 

En la investidura de Sánchez que va tenir lloc al juliol, alguns militants es van queixar de què no hi havien pogut donar el seu parer i van demanar al partit que organitzés una consulta interna. En aquell moment no es va acabar fent, i va ser la direcció qui va acabar prenent la decisió. Ara, però, amb una direcció renovada –després de la votació de la militància del passat més de setembre–, s'ha decidit aprofitar les assemblees territorials ja convocades per escoltar què pensa la militància sobre la investidura. 

De moment, la direcció dels republicans es manté en el 'no a la investidura i exigeixen una negociació a Pedro Sánchez sobre el conflicte català perquè els seus 13 diputats es replantegin el sentit del vot. Així ho ha reafirmat aquest dilluns la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha posat com a línia vermella que els socialistes reconeguin que hi ha un "conflicte polític" i que s'asseguin a la taula de negociació per mirar de trobar una solució. 

Una taula que pels republicans hauria de ser d'igual a igual, on es pogués parlar de tot, amb una calendari clar i unes garanties de què es complirà. "L'objectiu d'ERC no és facilitar una investidura del president espanyol, és trobar una solució al conflicte polític. Si no volen trobar aquesta solució que no comptin amb nosaltres", ha afirmat Vilalta en la roda de premsa

Aquesta setmana els republicans tenen agendades diverses reunions amb JxCat i la CUP, i també amb Bildu i el BNG, totes elles bilaterals, per intentar consensuar una posició unitària de l'independentisme de cara a la investidura i tenir més força per arrencar una negociació.

La negociació serà compartida entre el grup al Congrés i la direcció del carrer Calàbria, i comptarà amb el vicepresident i coordinador nacional del partit, Pere Aragonès, com a home fort de les converses, tant a Madrid com a Barcelona, consolidant-lo així com a líder del partit fora de la presó i acabant de catapultar-lo com a candidat del partit a la Generalitat, malgrat estar sempre en coordinació amb Oriol Junqueras empresonat a Lledoners.