Última reunió de l'executiva d'Esquerra Republicana abans de les vacances d'estiu. A l'horitzó, dues cites importants, l'una prevacacional i l'altra quan es reprengui el nou curs polític. Dilluns vinent es reunirà la comissió bilateral Estat-Generalitat per resoldre incompliments històrics en matèria de competències autonòmiques. L'altra és la resurrecció de la taula de negociació prevista per la tercera setmana de setembre. A la seu d'ERC no han caigut bé les declaracions públiques de companys independentistes posant en dubte la viabilitat d'aquest diàleg.

Si bé ha evitat posar-hi noms, Marta Vilalta s'ha adreçat a aquells "que menystenen aquest espai". Ho ha fet posant en valor que els republicans sempre hi seran. "Escèptics, sí, com moltes vegades, també ara, però nosaltres mai farem l'estratègia dels braços caiguts", ha subratllat. 

La portaveu del partit ha ressaltat que l'aposta per la via de la negociació, pactada amb Junts i la CUP, "ara és el que toca". "Ens vam passar molt temps reclamant el Sit and Talk, aprofitem-lo". Davant la pressió dels junters, ha recordat que aquesta interlocució amb l'Estat els interpel·la directament, que el seu "deure com a Govern és seure i defensar els grans consensos de país", que són -ha dit- l'autodeterminació i l'amnistia. 

Els de Junqueras consideren que cal ser pacients perquè Catalunya s'endinsa "en un procés de negociació que serà complexa", que requereix d'anar "construint confiances i anar fent passos endavant a mesura que hi vagi havent reunions". En aquest sentit, admeten que "el primer dia no arribarà la solució", sinó que cal anar "fent pas a pas".

L'enrenou per l'aval de l'ICF

En relació al nou obstacle sorgit en el camí del diàleg, la persecució del Tribunal de Comptes contra 34 ex-alts càrrecs del govern català, Vilalta ha evitat entrar a polemitzar sobre les discrepàncies sorgides arran del mecanisme creat per evitar l'embargament dels afectats, a través de l'aval de l'Institut Català de Finances i que va acabar amb la dimissió de tres dels seus membres i la divisió de la resta en la votació sobre si acceptar o no avalar els encausats.

Abans d'aquest dijous, el Consell de Garanties Estatutàries ha de dictar si considera que el fons ideat s'adiu o no a la Constitució i l'Estatut. Si hi dona el vistiplau, aquesta mateixa setmana s'aprovarà al ple del Parlament. Vilalta ha defensat que com que "s'ha fet bé, s'hauria d'acceptar" per part del Tribunal de Comptes. 

A la imatge principal, la portaveu d'ERC i secretària general adjunta, Marta Vilalta