El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, ha demanat la compareixença en comissió de la secretària d'Estat de l'Espanya Global, Irene Lozano, perquè expliqui la contracampanya contra els independentistes en ple judici.

Tardà vol que Lozano expliqui "les campanyes de desinformació que està preparant el govern de l'estat espanyol en motiu de la celebració dels judicis dels presos polítics catalans".

En una entrevista a l'agència EFE, la secretària d'Estat per a Espanya Global explicava que el govern espanyol i les institucions de l'Estat es preparen per fer una campanya acusant de desinformació els independentistes coincidint amb la celebració dels judicis de l'1-O. El govern espanyol vol replicar vídeos i campanyes en xarxes socials amb portaveus acreditats i fòrums.

Irene Lozano era diputada d'UPyD i ara és la responsable de la reputació internacional d'Espanya. A l'entrevista confirma que tindran una dotació pressupostària per dur a termes aquesta campanya contra l'independentisme.

Les preguntes d'ERC

Més tard, els republicans han fet públiques les preguntes registrades. Interroguen el govern espanyol sobre les accions de les "campanyes de desinformació", el responsable, el cost, els vídeos difosos, el públic objectiu, etc. També plantegen si és "adequat i ètic dedicar temps, diners i personal" a aquestes campanyes i si té alguna relació amb l'inici del judici als presos polítics.

Per acabar, es pregunta a l'Executiu si pretén desacreditar als mitjans de comunicació internacionals, ONG, experts i autoritats que han explicat i condemnat les càrregues de l'1-O i l'existència de presos polítics.