L'equiparació dels partits constitucionalistes de la kale borroka amb els Comitès de Defensa de la República (CDR) ha suscitat el rebuig d'ERC, que considera que aquesta comparació suposa una "banalització de la violència". Així ho ha sostingut una de les principals veus dels republicans, Pere Aragonès, que en declaracions a El Món a Rac1 ha mostrat el seu desacord amb les manifestacions de PP, PSOE i Cs sobre els CDR, després que l'Audiència Nacional hagi obert la causa contra aquestes organitzacions.

Des d'ERC veuen darrere de la judicialització dels CDR un nou artifici de l'Estat per perseguir l'independentisme. "Veuen rebel·lió per tot arreu", ha exposat el secretari d'Economia de la Generalitat, que ha assegurat que no pot entendre "l'atac" de les institucions i partits espanyols a aquestes organitzacions.

"La violència que estan venent és un producte mediàtic per fer creïbles els atestats de la Guàrdia Civil", ha explicat Aragonès, que ha mostrat fins a quin punt ERC rebutja la idea concebuda per les autoritats judicials que, juntament amb cos policial espanyol, afirma que estan creant un relat fictici sobre la realitat independentista catalana. Per a Aragonès, no existeix ni desordre públic, ni desobediència, ni vandalisme a les accions dels CDR en accions com pintades o l'obertura forçada de les carreteres de peatge, una cosa que veu no només l'Audiència Nacional sinó tot el flanc unionista.

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, va atribuir un "caràcter de més violència" en l'independentisme, la setmana passat. El secretari d'organització del PSOE José Luis Ábalos va aventurar que eren el "germen de la kale borroka", com també va fer Javier Maroto, del PP, que també va veure aquesta mateixa relació, just el que contradiu Aragonès: "Es vol crear un clima per blanquejar la instrucció per rebel·lió de l'1 d'octubre que fa aigües per tots costats" perquè —segons sosté— "no hi ha hagut violència".

"No necessitem un president d'una tarda"

Aragonès ha expressat de nou el posicionament de les files republicanes. Ha afirmat que cal ser possibilista i apostar per una presidència que sigui efectiva. "No necessitem un president d'una tarda, sinó tenir un Govern que afronti una legislatura", ha exposat el republicà, en una clara referència als candidats fins ara presentats per JxCat.

Malgrat això, ha demanat de respectar l'acord dels republicans amb JxCat pel qual la candidatura de Carles Puigdemont és qui proposa el presidenciable, per la qual cosa ha rebutjat un candidat d'ERC. A més, Aragonès ha afirmat que si fins i tot no hi ha Govern és perquè "el principal obstacle és el govern espantyol", que fa una "utilització partidista de la justícia".