A quinze dies de la data límit, Pere Aragonès només compta amb 42 vots a favor de la seva investidura -d'ERC i la CUP-, els mateixos que fa dos mesos. Aspira a sumar-ne 8 més, dels comuns, però sap que amb 50 tampoc no en tindrà prou. Perquè surtin els números n'hi calen 4 més i 28 abstencions. I això només serà viable si convenç Junts per Catalunya, dividit i sense res clar, o si algun altre partit ara mateix situat en el 'no' canvia de posició. En aquest punt, totes les mirades es dirigeixen al PSC, ni molt menys disposat a fer "un Valls" -donar suport de franc com va fer l'exprimer ministre francès amb Colau- tenint en compte que Illa va guanyar les eleccions. Vist el panorama, i davant l'amenaça real d'haver de tornar a les urnes, ERC es prepara per activar de manera imminent la seva maquinària electoral, malgrat que Aragonès confia que la situació encara es pugui salvar. 

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, en els propers dies, abans del cap de setmana, podria reunir-se ja el comitè de campanya d'Esquerra Republicana, per començar a preparar el terreny en cas que fracassi l'operació per situar Aragonès a la presidència de la Generalitat. Amb totes les funcions. 

Reconduir la situació amb Junts

En qualsevol cas, la prioritat d'ERC passa per lluitar fins el darrer minut per materialitzar la investidura i evitar uns nous comicis que tots els sondejos interns indiquen que dilapidarien la majoria independentista del 14-F. La demoscòpia apunta, de fet, que els socialistes podrien ser els grans beneficiats d'una nova cita amb les urnes, cosa que també explicaria les seves poques ganes de facilitar la investidura d'Aragonès. Per rematar-ho, Vox també pujaria.  

Els ponts amb Junts encara no han volat del tot pels aires. En les últimes hores, Aragonès i Sànchez han parlat i ERC espera que els equips negociadors es vegin per reconduir la situació. De sortida, la posició dels de Junqueras és que la coalició ja no és possible, sinó que l'única alternativa passa perquè Junts doni suport a un govern en solitari d'ERC i passada la investidura, segueixin negociant per veure si poden entrar a l'executiu més endavant. En paral·lel s'han accelerat les converses amb els comuns, amb una nova reunió aquest mateix dimarts. 

Borràs per Aragonès

Des d'ERC entenen que el preu pels vots de Junts a la investidura d'Aragonès ja el van pagar per avançat quan van votar a favor de Laura Borràs per presidir el Parlament, el passat 12 de març i s'agafen a un document segons el qual els de Puigdemont van comprometre-s'hi.

Segons traslladen fonts d'ERC, a l'escrit deia el següent: Tancat l'acord per l'articulació del resultat del passat 14-F i la constitució de la Mesa del Parlament amb majoria independentista, els dos grups parlamentaris ens conjurem a prosseguir els treballs ja iniciats que han de permetre tancar les grans prioritats de la legislatura i l'elaboració del pla de Govern, així com l'estructura del mateix, amb el compromís de portar a terme la investidura de Pere Aragonès, en primera volta, situant el límit el proper 26 de març

Nova campanya, nou relat?

Com enfocar la nova campanya, que si s'acaba produint serà només d'una setmana, no serà una feina fàcil, sobretot si s'acaba certificant la ruptura amb Junts.  En la cursa pel 14-F la proclama dels republicans era l'aposta per la via àmplia -que apel·lava a una gran coalició de govern amb Junts, els comuns i la CUP-, una aposta que s'haurà demostrat impossible i caducada si hi ha repetició electoral. A partir d'aquí, si es comprova que l'aliança entre independentistes no és possible, la reflexió que hauran de fer-se els estrategues d'ERC és si és viable mantenir el cordó sanitari al PSC, que van veure's forçats a signar el 14-F davant la pressió constant de Junts amb el fantasma del tripartit. 

Val la pena recordar que la repetició de les eleccions espanyoles per la manca d'acord per investir president, va acabar desencallant un pacte que fins llavors havia semblat impossible, entre el PSOE i Podemos. Sánchez havia negat per activa i per passiva la seva disposició a seure Iglesias a la Moncloa. I finalment, un cop passats pel sedàs de les urnes, van acabar pactant. 

A la imatge principal, Aragonès i Vilalta aquest dimarts al Parlament. / M. F.