Malgrat el cop de porta d'ERC, Junts es manté en l'escenari de negociar un pacte de legislatura. En tot cas, fonts d'aquest partit asseguren que qualsevol moviment que es pugui produir per pactar el nou govern o una investidura haurà de sortir d'una reunió del vicepresident i candidat republicà a la investidura, Pere Aragonès, i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez.

Des de Junts s'assegura que el secretari general, empresonat a Lledoners, està a l'espera d'una reunió, sigui presencial o telemàtica, i que els dos polítics van parlar ahir breument per telèfon i van acordar mantenir aquesta trobada.

Sànchez, interlocutor

Aquest dissabte, després que Esquerra va anunciar que donava per acabades les converses per pactar la legislatura, l'executiva de Junts va deixar en mans del seu secretari general les negociacions amb els republicans i ahir Sànchez havia emplaçat públicament a través de les xarxes socials Aragonès a parlar. 

Fonts del partit asseguren que, tenint en compte les dificultats per mantenir el contacte amb Sànchez dins de la presó, després de la conversa d'ahir i fins a primera hora d'aquesta tarda, no hi havia notícia que s'hagués posat data a la reunió.

Junts subratlla que no dona per tancada la negociació per a un acord de legislatura i que aquest és el marc en què es mouen, per la qual cosa el seu equip de negociadors no han abordat cap proposta per a la investidura.

No cedir vots de franc

Malgrat que ERC reclama a Sànchez que compleixi el compromís de cedir els seus vots per a la investidura d'Aragonès encara que no hi hagi un acord de legislatura, Junts insisteix que no els cedirà de franc. A més, l'oposició interna a investir Aragonès sense un acord previ es va fer evident dissabte i diumenge en les reunions de l'executiva i del grup​ parlamentari. 

El partit va reiterar ahir a través d'un comunicat intern que no té intenció d'investir el president d'un govern que no sigui independentista.

Paral·lelament, el creuament de declaracions públiques ha deixat clar que el PSC no està disposat a afavorir la investidura del candidat republicà ni tan sols a través d'una abstenció dels seus diputats. En aquest context, l'única via que podria tenir Aragonès per aconseguir la investidura seria els quatre vots a favor de Junts en cas que finalment arribi a un acord dels comuns per sumar els seus diputats als d'ERC i la CUP.

 

A la imatge principal, Pere Aragonès i Jordi Sànchez en una imatge d'arxiu / Efe