"Estafats i decebuts". És com se senten els quadres d'Esquerra Republicana després de més de vuitanta dies de negociació amb Junts per Catalunya. El pas d'apostar per un govern en solitari "és ferm i no cap moviment tàctic", diuen els republicans. L'única opció que es plantegen a partir d'ara és que Pere Aragonès sigui investit gràcies als vots de la CUP, de Junts i els comuns, però sense que cap d'aquestes formacions sigui al seu govern de moment. 

"No descartem un govern de coalició, el descartem ara. Tenim quatre anys per fer-lo", ha advertit la secretària general adjunta i portaveu del partit, Marta Vilalta. Tampoc no contemplen que hi siguin, d'entrada, els comuns, que han demanat sumar-se a l'executiu d'Aragonès. "Només hi ha un escenari possible que només depèn de Junts: o arrenquem la legislatura amb un govern d'ERC o aboquem el país a una repetició electoral". 

Borràs a canvi d'Aragonès

Així doncs, el partit d'Oriol Junqueras situa tota la pressió als junters, dibuixant-los com els culpables que hi hagi noves eleccions i els ha instat a "no jugar amb foc a aquestes altures". Sobre el preu que puguin posar els de Puigdemont, Vilalta ha estat rotunda: "vam votar Borràs com a presidenta del Parlament i això anava a canvi de la investidura d’Aragonès". Amb tot, ha reconegut que tota la feina feta fins ara en les més de trenta reunions mantingudes amb Junts "no quedarà en paper mullat" i hauria de servir per embastar un acord d'investidura. "No tenim cap dubte que Junts complirà la seva paraula", ha conclòs, tot recordant el compromís públic de Jordi Sànchez, tant en públic com en privat, d'evitar una nova cita amb les urnes, que segons totes les enquestes podria dilapidar la majoria independentista. 

Interferències del Consell per la República

La compareixença de la dirigent republicana no ha estat exempta de retrets als junters. Al contrari, els ha acusat de no tenir voluntat d'arribar a un pacte i d'haver bloquejat les converses fent un "ús partidista del Consell per la República". És més, ha denunciat que l'últim comunciat emès per aquest òrgan avui mateix "demostra la clara intenció d'interferir" en les negociacions. 

La lectura que fa ERC de com ha anat la relació amb Junts és que havien entrat en un "bucle", que cada vegada que s'avançava amb el full de ruta compartit cap a la independència, a la següent reunió es feien dos o tres passos enrere. "Som al mateix punt que al febrer, que a l'inici", ha lamentat Vilalta, que ha tornat a insistir que "el futur president no pot estar tutelat per cap organisme, només es deu al Parlament". 

Aragonès demanarà a Borràs que posi data a la investidura ja aquesta mateixa setmana. En paral·lel, la cúpula d'ERC accelerarà els contactes amb la CUP, els comuns i Junts per tancar els suports necessaris. Ja donen per fet que en el millor dels escenaris, perquè sigui president caldrà una segona volta.

A la imatge principal, Aragonès i la cúpula d'ERC. / A. Carbonell