Poc després de l'anunci d'eleccions anticipades amb què Pedro Sánchez va sacsejar la ressaca de les eleccions municipals, Junts per Catalunya va obrir la porta que les forces independentistes es presentessin juntes als comicis. Per altra banda, el passat dimarts, el president de la Generalitat Pere Aragonès va proposar fer un "front comú" del sobiranisme per plantar cara amb l'esperable auge de PP i Vox. Són els dos projectes el mateix? Segons ha exposat en una entrevista a RTVE el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, no ho són. Tanmateix, ha anunciat que aquest dimecres a la tarda el seu partit es reuneix amb el president. Per intentar bastir aquest "front democràtic", el cap del Govern també mantindrà trobades avui amb ERC, la CUP i els comuns, segons fonts de l'executiu. Demà serà el torn del PDeCAT.

🔴 Eleccions generals 2023 i resultats municipals | Reaccions i última hora

Malgrat que Turull reconeix que els dos projectes no són exactament el mateix, des de l'anunci d'Aragonès va mostrar la seva voluntat de reunir-se ràpidament per discutir les propostes. El secretari general de Junts ha reclamat que el front comú sigui exclusivament "independentista" desmarcant-se de la proposta del president que fa referència al sobiranisme, incloent-hi els comuns.

Turull ha retret a Aragonès enfocar els comicis del 23-J des d'un "marc mental espanyol". L'alerta del president davant el possible auge de l'extrema dreta. "Això no va de PSOE, PP o Vox. Això va de Catalunya", ha afirmat el secretari general, qui defensa que les pròximes eleccions han de servir per mostrar una victòria de l'independentisme. Turull ha lamentat que el discurs del president de la Generalitat alertant de l'impacte d'una victòria estatal de PP i Vox arrossega els ciutadans a votar els socialistes. "No has de pensar en el marc mental sobre què passarà a Espanya, sinó quina oportunitat pots treure de les eleccions des del marc mental català. Si no, estàs convidant els catalans a votar el PSC", ha sentenciat.

Primàries a Junts per Catalunya 

Turull ha remarcat que es presenta a la reunió d'avui amb Aragonès amb voluntat d'escoltar i aportar les propostes del seu partit, el qual en poc tindrà primàries per escollir la candidatura per al 23-J. El secretari general de Junts ha remarcat que aquest procés de primàries no impactaria en un possible cas d'acord per fer una llista conjunta.  "Nosaltres a Junts, per estatuts, fem un procés de primàries. Però això no serà un obstacle per una estratègia comuna", ha remarcat. 

Preguntat pels dos candidats en aquestes primàries, Míriam Nogueres i Jaume Giró, Turull ha declinat posicionar-se. "Fins que no s'han aprovat les candidatures no crec ens hàgim de posicionar", ha remarcat.