Les negociacions entre Podemos i Sumar per anar units al 23-J s’enfanguen. Els comuns, absolutament entregats al projecte de Yolanda Díaz, han acusat aquest dimarts a Podemos de negociar paral·lelament amb Esquerra Republicana per presentar-se conjuntament a les eleccions generals en una coalició. ERC, però, ho nega rotundament i demana que “les disputes internes d’altres formacions no provoquin filtracions interessades”. Podemos, per la seva banda, guarda silenci i no confirma ni desmenteix la informació escampada pels comuns.

La primera bala l'han disparat els comuns, que asseguren que ha estat la direcció estatal de Podemos qui els ha traslladat que els morats negocien amb ERC una coalició per al 23-J. Afirmen, a més, que aquesta informació els hauria "sorprès" perquè a Catalunya, comuns i Podem es presenten conjuntament a les eleccions amb el nom d'En Comú Podem. A més, des de les files d'Ada Colau llancen un dard ben enverinat a Pablo Iglesias, a qui acusen d'haver fet unes declaracions que "denoten una falta de coneixement" sobre com avancen les negociacions per unificar l'espai de cara al 23-J.

És ben cert que Pablo Iglesias s'ha endinsat en les darreres hores dins la maquinària dels retrets. Dilluns va acusar Yolanda Díaz de vetar l'entrada d'Irene Montero dins la plataforma Sumar. I aquest dimarts ha assegurat que a l'estat espanyol hi ha "tres territoris" on s'originen els "problemes en les negociacions" entre Podemos i la vicepresidenta segona del govern espanyol: Catalunya (comuns), Madrid (Más País) i País Valencià (Compromís). A banda de titllar l'actitud d'irresponsable, ha acusat aquestes formacions de voler "destruir" el partit que fins fa dos anys ell mateix liderava.

El portaveu dels comuns al Parlament, David Cid, ha esquivat més tard totes les preguntes sobre aquesta qüestió. Ha demanat "discreció" i no fer les negociacions a través dels mitjans de comunicació, però sí que ha carregat contra Iglesias. Ha defensat que la seva formació sí que vol un acord entre Podemos i Sumar i, per argumentar-ho, ha recordat que els comuns s'han presentat del bracet de Podem el 28-M i que han demostrat en més d'una ocasió la seva adoració a Yolanda Díaz. 

Esquerra Republicana i Podemos, ciència-ficció?

Cal dir, també, que la informació escampada pels comuns ha arribat només una setmana més tard que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, els estengués la mà de cara a concórrer unitàriament a les eleccions del 23-J. És a dir, que el coordinador nacional d'Esquerra Republicana va obrir la porta a enviar el seu partit en els comicis generals dins d'una coalició que inclogués una formació que és s'autoanomena sobiranista, però que no és independentista. 

Paral·lelament, fonts del grup parlamentari d'ERC al Congrés dels Diputats han manifestat a ElNacional.cat que, des que va esclatar la crisi entre Podemos i Yolanda Díaz, els morats han intentat enganxar-se als republicans en més d'una ocasió. I que han volgut esprémer al màxim les coincidències entre les dues formacions en matèria feminista i social, com ja va passar amb la llei d'habitatge i amb la llei del 'només sí és sí'. En més d'una ocasió s'ha fet més que evident, també, que Gabriel Rufián sent més afinitat per l'entorn d'Irene Montero que pel de Yolanda Díaz. No obstant això, des d'Esquerra Republicana asseguren que la informació difosa dels comuns és falsa, per molt que Podemos, de moment, no s'hi pronunciï.