Continuen els moviments dins els partits per decidir sota quina fórmula es presentaran a les eleccions europees, i el possible pacte d'ERC amb EH Bildu i el BNG sembla que cada cop va més encarrilat.

Des del carrer Calàbria de Barcelona treballen des de fa mesos de manera "discreta i incansable" per aconseguir formalitzar el pacte electoral i ara estan a l'espera de què les militàncies dels partits es pronuncïin. Bildu, per exemple, ho consultarà amb les seves bases el proper dia 15 de desembre.

Els contactes que hi ha entre les formacions des de fa setmanes són "en positiu", asseguren fonts dels republicans, que també avisen que de moment encara "no hi ha res per tancat". 

Tot i això, reconeixen que la negociació va per bon camí i que no hi ha esculls importants, pel que el pacte podria formalitzar-se en unes setmanes. De moment encara hi ha un ampli marge de temps, ja que les eleccions no són fins al 26 de maig i la presentació oficial de candidatures no es farà fins a mitjans d'abril.

JxCat, fora de la negociació

El pacte en el que s'està treballant no inclou, però, ni JxCat ni el PNB basc, malgrat que EH Bildu va llençar una proposta de llista conjunta que els incloïa. En aquests moments, el partit de lehenndakari Iñigo Urkullu ja se n'ha desmarcat i la possibilitat de sumar amb JxCat no semblar estar relament sobre la taula.

Fonts dels republicanes asseguren que no hi ha hagut cap proposta formal d'aquest partit i que ni tan sols se'n va parlar en la reunió entre Puigdemont i el vicepresident Pere Aragonès a Waterloo, tot i que el dia anterior el president a l'exili s'havia ofert per anar de número dos amb Junqueras. Des de JxCat, per la seva banda, es limiten a dir que encara "està tot obert".

D'haver-hi una proposta en ferm, ERC assegura que no vetarien a ningú i que, en tot cas, ho estudiarien, tot i que com és sabut, ells aposten per llistes separades entre els independentistes catalans. Els republicans consideren que és l'estratègia que "maximitza" més vots.

Unitat, no "uniformitat"

De fet, la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, s'ha expressat en aquest termes aquest dilluns al matí, quan ha defensat que "la unitat no és uniformitat electoral". En la roda de premsa setmanal, Vilalta ha defensat que cal que cada partit independentista "maximitzi el seu espai electoral, i després posar-nos d'acord i aconseguir la unitat d'acció compartint objectius amb vista a la construcció de la república catalana".

"Creiem que aquesta és l'estratègia guanyadora i el que ens agradaria a nosaltres és que hi hagi una estratègia compartida i una unitat d'acció", ha insistit Marta Vilalta. "L'objectiu segueix sent el de trobar la millor fórmula per avançar cap a la república i la independència de Catalunya" però també "d'Euskadi i Galícia", ha afegit.

Per això, aposten per pactar amb Bildu i el BNG com ja havien fet en anteriors ocasions. L'any 2009 ho van fer sota la candidatura 'L'Europa dels Pobles', juntament amb nacionalistes bascos, gallecs i canaris. En les anteriors, però, les 2014, es van acabar presentant en solitari per marcar diferències en un moment en què el procés sobiranista estava a flor de pell abans de la consulta del 9-N, i van guanyar les eleccions a Catalunya.

Ara, en canvi, aposten per fer una llista conjunta per aconseguir sumar el vot republicà espanyol antirepressió.