Traspassar fronteres, recollir el vot de denúncia contra la repressió i situar el conflicte català al centre del debat europeu. Aquest és l'objectiu d'ERC a les eleccions europees de l'any que ve. Amb el president del partit, Oriol Junqueras, ja proclamat oficialment com a candidat després de rebre la xifra rècord de més de 2.000 avals, els republicans comencen a teixir l'estratègia que els ha de portar a revalidar la victòria de l'any 2014 i fins i tot millorar-ne els resultats.

Un dels principals objectius de la seva candidatura és denunciar la repressió a Europa, ara que ja fa un any que Junqueras és a la presó, i el propòsit del partit és fer-ho recollint el vot de denúncia del republicanisme català però també l'espanyol, segons ha pogut saber El Nacional. En les eleccions al Parlament Europeu, l'Estat espanyol és una sola circumscripció, pel que un català pot votar un partit nacionalista d'una altra comunitat autònoma i a l'inrevés. 

De fet, Esquerra en diverses ocasions s'ha presentat a les europees en coalicions amb els nacionalistes bascos, gallecs i canaris. Així ho van fer l'any 2009, sota la candidatura 'La Europa dels Pobles', tot i que l'any 2014 van presentar-s'hi en solitari per marcar diferències, en un moment en què el procés sobiranista estava a flor de pell després de la primera consulta del 9-N. Una candidatura en solitari que els va fer ser primera força de Catalunya, i que tenen intenció de reeditar aquest 2019. També tancant la porta així a fer una coalició independentista amb l'espai de l'antiga Convergència.  

Eleccions en mig del procés judicial

Amb Junqueras com a cap de llista des de presó de Lledoners -en aquell moment farà un any i mig que està tancat- i en mig del procés judicial -probablement haurà acabat el judici però encara no es coneixerà la sentència-, ERC buscarà reunir el vot denúncia del republicanisme contra aquesta situació i aspira a anar més enllà de les fonteres de Catalunya. Així, esperen reunir vots d'espanyols republicans, de la mateixa manera que anys enrere alguns catalans independentistes havien votat a l'esquerra abertzale del País Basc en eleccions europees per donar suport a la seva causa.

Esquerra veu la llista de Junqueras com "la millor manera de denunciar la repressió i la indecència de l'Estat espanyol en l'àmbit internacional". "Hem de denunciar davant del món que l'Estat espanyol no és una democràcia plena, que és capaç d'empresonar líders i activistes polítics per intentar acabar amb un moviment polític i a Europa ens proposem tornar a fer servir la nostra millor arma per acabar amb la repressió: la democràcia", ha defensat aquest dilluns el president d'ERC al Parlament i vicesecretari del partit, Sergi Sabrià. 

Augmentar la participació

A més, ERC vol donar aquest cop molta importància a les europees, ja que tenen clar que en la batalla catalana, Europa hi acabarà tenint un paper clau. L'independentisme busca des de fa anys, i especialment en els últims mesos, situar el procés al cor d'Europa i les eleccions al Parlament Europeu són un punt clar d'aquest projecte.  

Les eleccions europees sovint han anat lligades a l'abstencionisme i molts ciutadans no s'hi senten interpel·lats. L'any 2014, a l'estat espanyol hi va haver una participació del 45,84%, poc més alta va ser a Catalunya, que va assolir només un 47,6%. L'objectiu dels republicans, doncs, és donar més pes a aquestes eleccions i que la participació sigui més alta per enviar un missatge clar a Europa: l'independentisme català creu en el projecte europeu i li reclama ajuda per posar fi a la repressió.