El president Carles Puigdemont ha manifestat avui que ell estaria disposat a concórrer a les eleccions europees de número dos d'Oriol Junqueras. "Només aniria a les elecciones europees amb Oriol Junqueras de número dos", ha assegurat el president en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. Puigdemont es mostra així a favor d'una llista unitària a les eleccions del maig que ve.

El president  ha manifestat que en ares de la màxima unitat seria una bona notícia una llista conjunta a les eleccions del maig de l’any que ve, en la qual no descarta que hi anés de número tres la líder de la CUP, exiliada a Suïssa, Anna Gabriel. “Si prediquem la idea de màxima unitat i esforç l’hem de practicar”, ha afegit. 

 

Des de Waterloo, Puigdemont ha destacat que tothom està d'acord que ens trobem en una situació excepcional que requereix “decisions estratègiques que donin resposta a aquesta excepcionalitat”.

És aquí on situa, precisament, a la Crida. “És posar fàcil allò que la gent demana. Hem de ser capaços entre tots de donar a la gent aquesta estratègia compartida de màxima unitat”, ha afirmat.

Relacions amb el govern espanyol

Quan a les relacions amb el govern espanyol, Puigdemont ha insistit que el canvi de govern d’inquilí a la Moncloa no ha suposat cap canvi substancial. “La recepta de PedrSánchez se sembla decebedorament a la de Mariano Rajoy”, ha afirmat Puigdemont.

Al seu parer el to, el vocabulari, si que ha canviat, però ha insistit que és preocupant que la recepta sigui la mateixa. En la situació actual, amb els líders a la presó i a l’exili no es donen les condicions de normalitat per mantenir un diàleg amb normalitat. “Hi ha por ambiental”, ha dit.

En aquest sentit ha destacat que Sánchez, si és coherent amb el que ha manifestat públicament respecte al delicte de rebel·lió, hauria d’haver instat a la retirar l’acusació.

 

La prioritat, els presos

Puigdemont s’ha referit precisament al judici del cas 1-O i ha denunciat que “és una veritable vergonya que hi hagi acusacions, presons provisionals de més d’un any per delictes que Europa no veu”. En aquest sentit ha afirmat que ell és “el principal responsable de la decisió política” que els ha dut a la presó “i a mi no em volen jutjar, van retirar l’euroordre”  i s’ha preguntat “per què han de fer un judici a la gent que va ser nomenada per mi?. Per revenja, ha contestat.

En aquest sentit ha destacat que ara només treballa per internacionalitzar el judici als presos polítics. “Des d’aquí estem preparant tot un seguit d’accions per ajudar a internacionalitzar el que ha de ser un judici d’interès europeu”, ha afegit.

Ha insistit que ara cal prudència fins a la sentència. “La prioritat són els que estan a la presó. Tot el que fem ho fem pensant en la seva absolució”.