Esquerra Republicana, Bildu i el Bloque Nacionalista Galego han registrat conjuntament una proposta de resolució sobre plurinacionalitat i dret a decidir que es votarà dijous al Congrés dels Diputats, en el marc del debat de l'estat de la nació espanyola on s'abordarà la votació 138 propostes presentades per tots els grups. En l'escrit, els tres grups independentistes demanen que es reconegui el caràcter plurinacional de l'estat espanyol amb Catalunya, el País Basc i Galícia "com màxims exponents de nacions diferenciades". També reconèixer la naturalesa i caràcter polític dels conflictes nacionals que persisteixen a l'estat espanyol, i també situen el diàleg i la voluntat ciutadana "lliurement expressada" com els "únics i millors instruments democràtics" per a la resolució dels conflictes polítics territorials existents entre l'estat espanyol i aquestes tres nacions.

Els tres partits han registrat la proposta la tarda d'aquest dimecres, un cop s'ha acabat el torn de debat que va començar dimarts al migdia amb la intervenció del president Pedro Sánchez i que ha acabat aquesta tarda amb la intervenció del PSOE. Un cop acabada l'oratòria des de la tribuna, els grups polítics han passat a registrar les seves mocions. La proposta concreta presentada per ERC, BNG i Bildu ha agafat per sorpresa els altres dos partits independentistes catalans, Junts i la CUP, que han assegurat a ElNacional.cat que desconeixien aquest text i que ningú no els ha contactat per sumar-s'hi o treballar-lo si això ho volien. Fonts republicanes remarquen, per la seva banda, que va ser Bildu i el BNG qui així ho van demanar. De fet, cap dels tres partits independentistes catalans ha pactat propostes conjuntes, ni tampoc han mantingut converses per fer una estratègia coordinada.

Aquesta proposta de resolució de tres partits independentistes de l'estat espanyol és també una confrontació contra una resolució que porta Ciutadans, que proposa una Espanya amb una sola nacionalitat. En l'escrit d'ERC, Bildu i BNG exposen com els tres territoris que representen són tres nacions que avui dia "segueixen sota el marc jurídic de l'estat espanyol", un estat que apunten que segueix sense resoldre els conflictes nacionals que mantenen amb aquests tres territoris: "Un estat de clar caràcter plurinacional que es defineix com democràtic, té el deure d'obrir camins perquè les ciutadanies de les nacions que hi conviuen puguin decidir pacíficament i democràticament el seu futur", apunten, i afegeixen que els tres territoris han exposat "de manera reiterada" la voluntat inequívoca de decidir i votar.

En total Esquerra Republicana ha presentat, individualment, nou propostes de resolució, on demana mesures per defensar els drets dels migrants que passin principalment per la seva regularització, retallar la despesa militar per destinar-la a la inversió social, fer una reforma que garanteixi un sistema fiscal just i progressiu, mesures per ajudar el sector agrari o complir amb l'informe Cilevics del Consell d'Europa que insta l'estat espanyol a avançar en mesures antirrepresives.